Ko greši mora i da plati. Na ime troškova postupka advokat tražio od države 1,6 miliona dinara

Tas je prevagnuo na skupu stranu

10.03.2024. – Kada su u vreme blokade puteva u protestima protiv Rio Tinta pre nekoliko godina građani kovinske opštine, samoinicijativno izašli i stali na put prema Smederevu, ne malo su se iznenadili kada im je potom stiglo da plate kazne od po 5000 dinara ili 2500 ako to urade odmah. Neki su platili većina nije i stvar je stigla pred sud. U tekstu Protestanti oslobođeni optužbe za blokadu puta 2021.godine – Kovinskeinfo jedna od tuženih kaže između ostalog: „Ja uopšte ne znam kako je policija nas identifikovala kada niko nije bio legitimisan.?! Na osnovu čega su oni znali da sam to ja? Moj stariji sin, na primer, dobio je prijavu iako tog dana uopšte nije bio u Kovinu“.

Zbog ovakvog postupka, nešto što je trebalo da košta po izrečenim kaznama manje od 100 hiljada dinara, izašlo je na više od 1,6 miliona dinara.

Sreća u dobrom advokatu i časnom sudiji

Naime, uzevši predmet pro bono ( bez nadoknade za stranke) za devetnaest tuženih lica advokat iz Plandišta, Danilo Lukić, izdejstvovao je oslobađajuću presudu za sve njih i potom stekao pravo da od države traži nadoknadu sudskih troškova.

Advokat je po oslobađajućoj presudi podneo zahtev za troškove u iznosu od 1.623.140,00 dinara. Sud je usvojio delom zahtev i odredio nadoknadu od 546.515 dinara. Advokat Lukić nam je rekao da on na taj iznos neće pristati, da je to uvredljivo, jer je tri puta manje od nadoknade koja mu po troškovniku sleduje za 19 klijenata. Država je izgubila spor i treba da plati.

Da su moji klijenti izgubili, moje bi usluge bile besplatne, kao što sam im i obećao, – rekao je Lukuć za Kovinkseinfo.

Ovo je primer lagodnog ponašanja državnih institucija koje postupaju kao da su sa druge strane nepismeni, neupućeni i nezaštićeni građani. Postoje nepobitne činjenice i još postoje sudije koje se drže dokaznog postupka i poštuju zakone, kao što je ovde bio slučaj. Zato će državna kasa biti lakša za pola miliona ili tri puta više, ukoliko se usvoji Lukićeva žalba. I to ne bi bilo strašno da svako od onih koji raspolažu tom kasom plaća iz sopstvenog džepa, a ne od poreskih obveznika.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments