Protestanti oslobođeni optužbe za blokadu puta 2021.godine

Osnovni prekršajni sud u Kovinu nagovestio je oslobađajuću presudu za šesnaest lica protiv kojih je podignuta tužba za blokadu puta, 04.decembra 2021. godine. U sklopu akcije protiv Rio Tinta i eksploatacije litijuma, građani kovinske opštine blokirali su putni pravac prema Smederevu, zbog čega su protiv njih podignute tužbe. Advokat Danilo Lukić uzeo ih je u odbranu pro-bono i nakon pet ročišta uspeo da izdejstvuje oslobađajuću presudu, u postupku koji je vodio sudija Slobodan Šurjanac.

Srđan Vukša, advokat Danilo Lukić i Nebojša Nešić, posle najave oslobađajuće presude

Jedna od tuženih Larisa Mikić, rekla nam je da je bilo jako mnogo nelogičnosti i neobjašnjivih razloga za prekršajne prijave. Prvo su upućene prijave sa kaznom od po 5000 dinara, uz nagodbu, sa smanjenjem na 2500 dinara. Neki od učesnika protesta platili su prijavu, te protiv njih nije podizana tužba, a oni koji nisu, dobili su poziv za suđenje.

-Konkretno, ja uopšte ne znam kako je policija nas identifikovala kada niko nije bio legitimisan.?! Na osnovu čega su oni znali da sam to ja? Moj stariji sin, na primer, dobio je prijavu iako tog dana uopšte nije bio u Kovinu. Samnom na protestu bio je moj mlađi sin. Na ročištima policajci nisu bili sigurno koga su gde videli. Ko je stajao na putu, a ko na trotoaru, jer ljudi su se kretali. Sudija Šurjanac bio je maksimalno korektan i profesionalan, te je insistirao na čvrstim dokazima da su lica koja su tužena baš stajala tamo gde se terete da su bili i ometali saobraćaj. Kako to nisu bili u mogućnosti da tvrde, sudija nije imao dokaze da smo napravili prekršaj.

V. Živkov

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] ili 2500 ako to urade odmah. Neki su platili većina nije i stvar je stigla pred sud. U tekstu Protestanti oslobođeni optužbe za blokadu puta 2021.godine – Kovinskeinfo jedna od tuženih kaže između ostalog: „Ja uopšte ne znam kako je policija nas identifikovala […]