Kraljevac dobio Savet korisnika koji imaju samo nacionalni parkovi

Deliblato: Specialni rezervat prirode „Kraljevac“ postao je prvo zaštićeno područje u Srbiji koje je osnovalo Savet korisnika. Ovaj Savet u našoj zemlji imaju samo Nacionalni parkovi kojima je to zakonska obaveza. Uprava SRP „Kraljevac“ na čelu sa Aleksandrom Sarmešom prepoznala je benefite ovog Saveta i na njihovu inicijativu uz podršku Mladih istraživača Srbije i projekta „Zajedno za životnu sredinu“, Savet korisnika osnovan je proteklog vikenda na obali Deliblatskog jezera. 

– Cilj uspostavljanja Saveta korisnika jeste da se usaglase interesi lokalnog stanovništva, korisnika rezervata, kao i organizacija, institucija i preduzeća koja posluju u zaštićenom području ili njegovoj neposrednoj okolini i da se dobrim upravljanjem pronađe prava mera između strogih pravila zaštite i drugih interesa. Važno nam je da se kroz Savet korisnika uspostavi mehanizam koji će da potpomogne dobro upravljanje i očuvanje prirodnih resursa na Kraljevcu, izjavio je Aleksandar Sarmeš upravnik SRP „Kraljevac“.

Savet korisnika SRP „Kraljevac“ okuplja devet članova, sa po jednim predstavnikom iz Opštine Kovin, MZ Deliblato, TO opštine Kovin,  JP „Vojvodina-šume“, OŠ „Paja Marganović“, Udruženje lovaca „Deliblato“, svih poljoprivrednika na ovom području, svih privrednika kao i jednim predstavnikom udruženja građana. 

– Članove Saveta korisnika čeka zajednički rad i saradnja sa korisnicima rezervata na planiranju i izradi programa upravljanja, ali i promociji značaja rezervata, kaže Sarmeš, dodajući:

-Verujem da ćemo osnivanjem Saveta korisnika u Kraljevcu biti primer dobre prakse i podstaći i druge upravljače zaštićenih područja da uključe predstavnike svojih lokalnih samouprava, organizacija i udruženja čije se aktivnosti tu odvijaju – rekao je Sarmeš i dodao da je važno da lokalna zajednica bude uključena na pravi način, kako bi Kraljevac ostao očuvano parče prirode.

Ispred organizacije Mladi istraživači Srbije osnivanju Saveta korisnika prisustvovale su Aleksandra Dimić i Nataša Milaković. O projektu Aleksandra kaže:

– Projekat sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a pored Mladih istraživača Srbije u projekat su uključeni partneri sa dugogodišnjim iskustvom i ekspertizom u različitim oblastima zaštite životne sredine. Veliki deo projektnih aktivnosti Mladih istraživača Srbije namenjen je upravljačima zaštićenih područja, a oni će se sa svoje strane postarati da uključuju građane, kao što će to od nedavno činiti kroz Savet korisnika u Kraljevcu. Jedino tako naš zajednički posao na zaštiti i očuvanju prirode ima smisla, naglasila je Aleksandra Dimić iz Mladih istraživača Srbije i dodala, najveća pohvala ide upravljaču i svima vama koji ste i formalno deo Saveta, da ovaj pionirski poduhvat služi kao primer dobre prakse i podstakne i ostala područja širom Srbije. Na vama je velika odgovornost, jer će se ostala područja ugledati na vaš rad. Uprava Kraljevca, uvek može da računa na nas iz organizacije Mladi istraživači Srbije za bilo koju pomoć.

– U Mladim istraživačima Srbije se skoro 50 godina bavimo zaštitom životne sredine, podsticanjem i promocijom održivog razvoja, volonterizma, aktivizma i obrazovanja, naročito mladih. Projektom „Zajedno za životnu sredinu“ podržavamo upravljače zaštićenih područja u saradnji i komunikaciji sa lokalnim zajednicama, uspostavljanju Saveta korisnika, kao i kroz grantove namenjene ovim temama, tako da upravljači imaju direktne mogućnosti za unapređenje svojih kapaciteta i svog rada. Naš glavni zajednički posao kroz projekat „Zajedno za životnu sredinu“ je poboljšanje stepena zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. A to ćemo, u naredne, nešto više od 4 godine, da realizujemo kroz raznovrsne programe podrške namenjene akterima zaštite prirode i veliki deo te podrške orijentisan je upravo na zaštićena područja – poručila je Nataša Milaković.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments