Acino kolo i Vera iz Banata za ceo svet u dva vikenda u Bavaništu

Kada u selu Bavanište u opštini Kovin kažete folklor ili KUD, svi će odmah prvo pomisliti na Acu i Verku. Nažalost, ni jedno od njih dvoje više nije sa nama. Aleksandar Obradović, otišao je rano i naglo. Toliko da se u KUD „Žarko Zrenjanin“ uselila neka neizbrisiva praznina. Jer, Aca, kako su ga od milošte zvali, tih davnih sedamdesetih godina osnovao je školsku folklornu sekciju iz koje je kasnije nastao KUD „Žarko Zrenjanin“ Bavanište.

Još praznije je postalo kada je otišla i Vera.

Kao Acin neodvojivi deo uz njega se za negovanje tradicije od početka borila i Vera Sekulić, od milošte poznatija kao Verka. Bila je mehanizam koji je uvek tu da pomogne rad motora u zamahu.

Njih su dvoje sa puno entuzijazma i energije okupljali decu i omladinu, Aca je bio koreograf, Verka je organizovala sve drugo, prikupljala nošnje, dogovarala nastupe, borila se za sredstva…

A onda su Aca, umetnički rukovodilac KUD-a i njegova sapatnica Vera osnovali prvo Ogranak „Vukove zadužbine“ u Bavaništu, a potom i „Dane ćirilice“ koji će ime sela proslaviti širom svetu, i stići i do onih koji su daleko od svoje matice, od svog jezika i pisma.

Ovo dvoje nesebičnih davalaca dobrog i Donkihotovski borci za tradiciju, za selo, za kulturu, jezik, pismo, stvorili su društvo koje se nije plašilo ni najprestižnijih nastupa.

Kada je Aca tako iznenada napustio svoju scenu, KUD je promenio ime u „Aca Obradović“ u čast svog umetničkog rukovodioca i igrača. A kako iza dobrih ljudi ostaju isto tako dobri naslednici, pokrenuta je manifestacija: Festival dečijeg folklornog stvaralaštva „Veliko Acino kolo“ koji će baš ovog vikenda okupiti osam kulturno umetničkih društava.

Vera Sekulić

Vikend kasnije, okupiće se društva koja imaju odrasle igrače na manifestaciji „Vera iz Banata za ceo svet“, jer ni Verke više nema, a ona je ostala da se dalje bori da KUD „Aca Obradović“ nastavi da živi i raste. I ne samo to, Vera je udahnula dušu u Dane ćirilice, posvećena, požrtvovana, bila je majka i sestra i baka svima oko sebe koje je okupljala i negovala u njima prave vrednosti.

Nažalost, tek posthumno opština Kovin joj je dodelila Oktobarsku nagradu, za koju Verka i nije mnogo marila, ali bi joj značilo da je to priznanje mogla lično da primi.

Bavanište je najveće selo u opštini Kovin. Još malo pa bi moglo dobiti status gradskog naselja. Ima razvijen odnos prema kulturi, umetnosti, tradiciji i neguje ono što su Aca i Vera započeli. Zato je otvoren poziv za subotu 19. oktobar i subotu 28. oktobra za one koji žele da pozdrave lepotu igre, druženja i tradicije.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments