Lični stav: Dvadeset metara pirotskog ćilima, a betonu srce puca

Piše Violeta Živkov

Neko mi je nedavno rekao, čudeći se kako ne znam, da su ove šare u stvari motivi pirotskog ćilima. Nema se ni vremena ni volje ispitivati i moljakati pred nekim vratima da se dođe do odgovora je li ili nije i zašto, pobogu, pirotski u Banatu? Kako god, ovaj ćilim za koji smo mi pisali da ima cvetne motive, koštao je oko 2,5 miliona dinara. Lepo je, ali ako se tu zadržite i ne mrdnete dalje. Jer dalje beton puca.

Na svega pedesetak metara od zgrade opštine, preko puta, kod parka gde je spomenik žrtvama fašizma, ne zna se je li tužniji plato ispred spomenika ili betonska površina koja vodi oko zgrade i zgrade stare robne kuće prema samom centru. A svako malo se tu dolazi da se položi cveće, pa propadaju štikle i sapliću se delegacije. I tako i preko puta, uzduž i popreko, gde god prođete. Trotoari napukli, iskrivljeni, ruglo i sramota.

Kada smo pitali zašto je manje od kilometar biciklističke staze asfaltirano, a nisu nastavljeni radovi, rečeno nam je nezvanično da nema novca, ali će biti…jednom…sve.

Ne znamo zašto nema novca, a ima ga za adaptaciju diskoteke Pink koja je devastirana i za koju je opština dala oko četiri miliona da se sanira i potom izda. Zar nije moglo da se izda u takvom stanju pa nek zakupac investira?

Trotoari plaču za saniranjem. Surduk je progutao silna sredstva, a danas je ruglo i izgleda ništa bolje nego pre uređenja. Kako god da se okrenemo, sam centar Kovina u nekom krugu od 500 metara izgleda pretužno, sa sporadično vidljivim elementima nekog uređenja. Sporadično, ali ne sistemski.

Kovin se ne može pohvaliti da je u poslednjih dvadeset godina imao sposobnu lokalnu samoupravu, a ovo što se poslednjih deset godina radi je samo trošenje novca i stvaranje utiska da se nešto radi.

Očekuje se konstitisanje skupštine i tada ćemo videti hoće li odbornici demokratske opozicije početi da otvaraju jedan po jedan slučaj sumnjivih javnih nabavki i trošenja javnih sredstava, kao što su obećali? Mnogo je to posla za šestoro, ali neko mora jednom da počne, jer i asfaltu već srce puca od nebrige.

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments