Održana Prva kovinska trka na pet kilometara: Pobednik je promocija zdravog života i humana namena sredstava

Novica Stojanović, naš sugrađanin, ubedljivo je prvi prošao kroz cilj na 5000 metara dugoj trci u Kovinu, dok je u generalnom plasmanu kod žena na istoj deonici pobedila Verica Đorđević. Trka je održana u okviru obeležavanja Dana opštine a u organizaciji Sportskog saveza opštine Kovin.

Subotnje pre podne u Kovinu proteklo je u znaku promocije zdravog načina života. Prvo je startovala trka na 1000 metara, „Trka zadovoljstva“ gde su pravo učešća uzeli svi koji su došli da podrže i promovišu zdrav način života. Prema rečima Aleksandra Đorđevića iz Ustanove za sport, bilo je oko 300 učesnika ove trke, gde su trčali roditelji sa decom, bake i deke, deca sa iz dnevnog boravka „Lasta“. Po njegovim rečima svi su bili pobednici, a uručene su i zahvalnice i prigodni pokloni. Ove godine po prvi put Kovin je dobio trku na pet kilometara, koja je upisana u kalendar svih zvaničnih trka u Srbiji. Na ovoj trci učestvovalo je 130 trkača, a sav prihod od startnine ide ustanovi za pružanje dnevnih usluga socijalne zaštite „Lasta“.

Dok su se vršile poslednje pripreme pred start zvanične trke, iskoristili smo priliku da porazgovaramo sa nekim od učesnika. Bračni par Jotić iz Kovina pitali smo kako su se odlučili da trče, ko je bio inicijator i koje bi trke izdvojili?

Odlučili smo da trčimo pre svega zbog zdravlja, imao sam problema sa kičmom i na preporuku mojih kolega iz kompanije počeo sam da trčim. Imao sam oduvek želju da trčim Beogradski maraton, odnosno za početak polumaratan. Kolege su me podstakle da se pripremim za polumaraton 2018. i video sam u stvari koliko trčanje zdravstveno pomaže i znači. Istrčao sam do sada 7 maratona od Atine, Frankfurta, Minhena, Podgorice i Beograda i tridesetak polumaratona. Meni je najvažniji prvi maraton u Atini, s obzirom da je to jedan od najtežih maratona jer se trči autentični maraton od maratonskog polja do olimpijskog stadiona u Atini i ima deonicu od 13 kilometara koja se trči uzbrdo, ispričao nam je Slobodan Jotić.

U početku sam bila samo podrška i pratnja Slobodanu na njegovim trkama. Počela sam intezivnije da čitam i da istražujem koji su to benefiti za zdravlje, pre svega za zdravlje žena, i kod mene je to bio okidač da se pridružim suprugu i da ja počnem da trčim. Nemam baš zavidne rezultate, ja više trčim rekreativno i zbog zdravlja, ali mogla bih da izdvojim od rezultata koje sam postigla, dva puta treće mesto u Zrenjaninu u svojoj kategoriji žena od 50 do 59 godina.

Porazgovarali smo i sa najstarijim učesnikom jučerašnje trke, Lazarom Sekulićem (75), koji nam je rekao da već pedeset godina trči u različitim disciplinama, od dugih staza preko polumaratona, maratona do ultramaratona od 100 kilometara. Kaže da mu trčanje mnogo pomaže što se tiče zdravlja a i održava ga pokretnim i spremnim u njegovim godinama.

Trka na 5000 metara startovala je u 11:00 časova i trčalo se pet krugova oko centra Kovina. Prvi je kroz cilj prošao Novica Stojanović koji je ovu distancu pretrčao za 17 minuta i 21 sekundu, drugo mesto pripalo je Vladimiru Babiću sa vremenom od 18 minuta i 20 sekundi dok je treći bio Slobodan Jotić sa vremenom 19 minuta i 3 sekunde.

U generalnom plasmanu kod dama najbrža je bila Verica Đorđević koja je trku završila za 19 minuta i 23 sekunde, druga je na cilj stigla Maja Nikolić (22:30) dok je treća bila Ana Žikić (24:40).

U kategoriji muškarci od 35 do 50 godina prvi je bio Aleksandar Dumić, drugo mesto zauzeo je Marko Matović dok je treći bio Nikola Radović. Kod žena u istoj starosnoj grupi prva je bila Biljana Laketić, druga Marta Majorski a treće mesto zauzela je Snežana Petkov.

U kategoriji muškarci 50 godina i stariji prvi kroz cilj prošao je Ervin Rajda, drugi je bio Nenad Milić a treće mesto osvojio je Nebojša Vujović. Kod žena prvo mesto osvojila je Biljana Koteska Veljković, drugo mesto Dušanka Marković, treće mesto Aleksandra Stefanović.

Pehar i nagrade osvojili su i najmlađi takmičar Andrej Semibralov, kao i najstariji učesnik Lazar Sekulić.

Pobednik prve višekilometarske trke u Kovinu Novica Stojanović, već je iskusan trkač na duge staze:

Trčanjem sam počeo da se bavim od kada sam prestao da treniram košarku, nekih desetak godina. Od lošijeg rekreativca za ovih desetak godina postao sam mogu reći odličan rekreativac. Trčao sam svuda po Srbiji i regionu i ostvario zavidne rezultate. Ja nisam od onih koji broje trke, imam ih mnogo iza sebe. Jedna od najlepših trka mi je u Petrovcu na Mlavi, tamo su u klubu registrovana moja deca, gde i ja trčim sa njima. Ova trka mi mnogo znači jer je prva zvanična trka u mom mestu i drago mi je da sam baš ja pobedio, a takođe i zato što je humanitarnog karaktera. Nadam se da će ova trka postati tradicionalna i zbog našeg grada i zbog promocije trčanja da probamo da privolimo što više ljudi da se bave rekreativno trčanjem, rekao je za naš portal.

„Trku zadovoljstva“ i trku na 5 kilometara pomogli su Crveni krst Kovin, Turistička organizacija Kovin, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kovin, Ustanova za sport Kovin, West Kovin, Podunavlje.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments