Održana Svetosavska akademija. Svetosavlje kao smisao života

U čast prvog srpskog prosvetitelja i prvog arhiepiskopa Srpske pravoslavne crkve Svetog Save, sinoć je u Centru za kulturu Kovin, u prepunoj pozorišnoj sali, održana Svetosavska akademija. Povodom velikog hrišćanskog praznika i slave prosvetara, besedu je pripremio i govorio Nikola Ljuboja uz pratnju hora duhovne muzike „Iskon“ iz Kovina pod dirigentskom palicom Nenada Petkovića. Pored velikog broja građana, Svetosavskoj akademiji prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve iz naše eparhije a među prisutnima bio je i veki broj prosvetara iz cele naše opštine.

Nikola Ljuboja govorio je o liku i delu prosvetitelja, od rođenja i života u Srbiji do monašenja i života na Svetoj gori ali i o onim manje poznatim delovima svetovnog i duhovnog života Svetog Save. Hor duhovne muzike „Iskon“ izvodio je tropare, kao i delove liturgije posvećene ovom svetitelju, što je Svetosavskoj akademiji dalo neku posebnu i čarobnu svečanost.

Svetosavsku akademiju, besednik je završio rečima „Niko nema što Srbin imade, Srbin ima svoju krsnu slavu, krsnu slavu svetitelja Savu“.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments