Svetosavski dan u školama u opštini. U perece sklopljene ruke u molitvi

Danas je u svim osnovnim i srednjim školama u kovinskoj opštini, uz prigodan recital i program, obeležena školska slava Sveti Sava, a sveštenici pravoslavnih parohija osveštali su slavski kolač i žito.

Praznik Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. Uoči i na ovaj praznik mese se i dele perece. Običaj je posebno rasprostranjen u Banatu. Postoje mnoge legende i priče vezane za poreklo pereca. Neke priče sežu čak do daleke 610. godine i govore da su ih smislili italijanski monasi, ili su za njihovu kreaciju zaslužni nemački, a možda i francuski pekari nešto kasnije. Jedno predanje kaže da su perece osmislili Banaćani živeći pod Turcima, kada je bilo zabranjeno da se javno slavi slava, dan zaštitnika hrama ili kuće, što je značilo i zabranu da se prave slavski kolači. Da bi kako-tako ispoštovali slavu, Banaćani su smislili perece. Perece su najtešnje povezane sa hrišćanskom simbolikom – veruje se da su to ruke sklopljene u molitvi ili tri prazna polja koje formira testo, a predstavljaju Sveto trojstvo. Kako su Srbi tokom ustanka protiv Turaka u Banatu u XVI veku na svojim zastavama nosili lik Svetog Save, te su u znak odmazde upravo zbog ove bune spaljene svetiteljeve mošti na Vračaru, onda priča o Svetom Savi i perecama u Banatu dobija još jednu zanimljivu dimenziju.

A ovako je bilo u školama:

Proslava u OŠ „Đura Jakšić“

Svetosavski dan u OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak

Školska slava Sveti Sava u OŠ „Predrag Kožić“ Dubovac

Treba napomenuti da pored prosvetara Svetog Savu proslavlja i Opšte udruženje privatnih preduzetnika u Kovinu i Druga mesna zajednica Kovin.

M.Lj.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments