Održana treća manifestacija „Ukusi Deliblatske peščare“. Plod druženja knjiga recepata i običaja kao nematerijalno blago

20.10.2024. – U Deliblatu je po vetrovitom ali sunčanom danu u subotu održana treća po redu manifestacija „Ukusi Deliblatske peščare“ u organizaciji Klastera Deliblatska peščara. Okupilo se dvadesetak učesnika u izlagačkom prodajnom delu, najviše je bilo hrane, ali i onoga što je neophodno da se hrana pripremi, kao sudovi od gline.

Menadžer Klastera Petar Stamenović, dok se gulaš od ovčetine krčkao pod njegovom varjačom, rekao je da je zadovoljan odzivom, s obzirom da je ovo mlada manifestacija i tek treba da se radi na njenoj promociji. Zahvalio se učesnicima i kolegama iz Novog Bečeja koji su priredili mali svinjokol, sa sve vrućim topljenim čvarcima i domaćim kobasicama.

Stamenović je sa izuzetnim zadovoljstvom pomenuo knjigu na čijoj je izradi učestvovao i Klaster Deliblatska peščara, a koja objedinjuje ukuse ovog kraja, kao i knjigu koja je u pripremi. Knjige se pišu pod organizacijom Zavoda za očuvanje kulturnog razvitka Srbije, a ovo je nastavak tog rada, rekao je Stamenović. Ideja je da se očuva nematerijalno nasleđe ovog područja, ali i da se napravi jedan meni Deliblatske peščare. Tako su istraženi stari recepti brojnih nacionalnih zajednica koje na ovom prostoru žive, uz svedoke koji pamte i čuvaju recepte. Sve se to skuvalo, probalo i sada je u planu da se stavi na jelovnik Deliblatske čarde, ugostiteljskog objekta u čijem se dvorištu i manifestacija odvija, kaže Petar Stamenović.

U okviru 3. Manifestacije „Ukusi Deliblatske peščare“ održane su i dve radionice za decu prvog i četvrtog razreda osnovne škole „Paja Marganović“ iz Deliblata. Prvaci su u prostorijama Deliblatske čarde učili da mese domaći hleb. Uz objašnjenje Ljubice Simonet kako zamesiti testo, zavrnuli su rukave i devojčice i dečaci i krenuli da radom. Sve njihove đakonije od testa Ljubica je ispekla, a kada su onako vrući izašli iz rerne svako je tražio i probao ono što je napravio.

Drugu radinonicu vodio je Ivan Radić. U pitanju je radionica zemljane arhitekture odnosno učenje o tome kako su nekada u Deliblatu, ali i u celom Banatu i Vojvodini, zidane kuće. Ivan je sproveo četvrtake kroz sve vidove kuća koje su se mogle naći na ovim prostorima od zemunica do kuća od blata u tom nekom periodu. Akcenat na ovoj radionici stavljen je na pravljenje kuće od blata. Naime u vremenima kada su se naseljavali ovi prostori nije bilo čvrstog materijala za zidanje, niti je vojvođanska ravnica imala šumu jer veći deo ovog kraja bile su močvare. Osnovno sredstvo gradnje bila je zemlja odnosno blato. Naučili su četvrtaci kako su od zemlje, nabijanjem, pravljeni temelji i kako su od blata i pruća građeni zidovi. Zagto se za većinu starih kuća u Vojvodini kaže da su od nabijača.

Iako vetrovito, učesnici i gosti manifestacije proveli su dan u druženju, hrani, iću i piću i naravno uz muziku tamburaša.

Sledeći susreti u Deliblatskoj čardi zakazani su za januar 2025. godine kada će se održarti Gastronomske zimske čarolije, sa pravim vojvođanskim svinjokoljom.

V.Ž-M.Lj.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments