Pet godina ulepšavanja i modernizovanja kovinske neuropshijatrije

Na kraju ove poslovne godine u kovinskoj Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti, urađena je analiza onoga što je učinjeno da se kvalitet zdravstvene zaštite i boravka u ovoj ustanovi, učini ugodnijim i prijatnijim, koliko god je to moguće. U proteklih pet godina, uloženo je ukupno 380 miliona dinara. Posredstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo AP Vojvodine, Ministarstva zdravlja, kao i putem donacija i podrške društveno-odgovornih organizacija i pojedinaca, najviše napora uloženo je u renoviranje stogodišnjih zdanja ustanove, infrastukturnom opremanju i nabavci savremene opreme za Dijagnostički centar.

O konkretnim poslovima govori dr Jovanka Petrović, spec. psihijatrije, v.d. direktora Bolnice

U cilju unapređenja kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga pacijentima koji su na bolničkom lečenju, kao i korisnicima zdravstvene zaštite koji su teritorijalno usmereni ka našoj ustanovi, Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine stavila je na raspolaganje CT skener sa skopijom, 16-slajsni sa radnom stanicom i odgovarajućim injektorom. Adaptiran je prostor u bolnici, po svim najvišim zahtevanim standardima za instaliranje skenera i komandne prostorije sa profesionalnom instalacijom aparata. Nabavljena je nova medicinska oprema i savremena oprema za laboratoriju: laboratorijski mikroskop, laboratorijska centrifuga i laboratorijski mikroskop trinokularni. Osavremenjena je i druga oprema za odeljenja, službe, ambulante.

Kada je u pitanju zdravstvena usluga i zaštita u prethodnom periodu, posebnu pohvalu zavređuje Centar za mentalno zdravlje koji je otvoren u Pančevu kao posebna organizaciona jedinica SBPB ,,Kovin“, u kojem radi multidisciplinarni tim iz kovinske bolnice koji čine lekari psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti i medicinske sestre. Centar je otvoren uz pomoć i podršku Grada Pančeva. Rad u Centru organizovan je individualno, ali i kroz grupne psihoterapije, usmeren je i na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciji. Od maja ove godine do danas, Centru za stručnu pomoć obratilo se više od 600 korisnika usluga iz oblasti mentalnog zdravlja.

,,Hvala Vam što postojite, sve pohvale za stručnost, ljubaznost… Izuzetno ljubazni, srdačni, strpljivi… Predivna ustanova i osoblje koje radi, mnogo ste mi pomogli… Stručni kadar i prostor izuzetno topao i adekvatan za pacijente…“ samo je delić utisaka korisnika iz Centra, koje u Bolnici u Kovinu rado pominju i dele sa javnošću.

Kada su u pitanju građevinski radovi u objektima u Kovinu, kompletno je renovirano i opremljeno Odeljenje za nepsihotične poremećaje i granična stanja.

Na istoj zgradi, površine 1.934 kvadrata u kojoj se nalaze i Trijažno-prijemni odsek, Dnevna bolnica i Odsek za centralno-psihosocijalnu, radnu i fizikalnu rehabilitaciju, saniran je krov, obnovljena je spoljna fasada i zamenjena je kompletna stolarija. Obnovljena je spoljna fasada i na zgradi u kojoj se nalaze Odeljenje za intenzivni tretman psihotičnih poremećaja – muško i Odeljenje za produženi tretman psihotičnih poremećaja – muško I. Na istoj zgradi promenjen je kompletni krovni pokrivač, – kaže dr Petrović.

Ona dodaje da je u proteklom periodu kompletno renovirano Odeljenje za intenzivni tretman psihotičnih poremećaja – žensko, površine 847 kvadrata. Na zgradi u kojoj se nalaze pomenuto Odeljenje i Odeljenje za produženi tretman psihotičnih poremećaja – žensko (I žensko), obnovljena spoljna fasada.

Završeno je i kompletno renoviranje sanitarnih čvorova i kupatila na Odeljenju za lečenje bolesti zavisnosti.  Kompletno je rekonstruisan krov iznad Apoteke i bolničke crkve. Na Odeljenju za produženi tretman psihogerijatrije zamenjena je stolarija, odeljenje je okrečeno i renovirani su toaleti. Stolarija je kompletno zamenjena i na Odeljenju za neurologiju. Prostorije u kojima se odvija radna terapija su preuređene, okrečene i postavljena je nova rasveta.

Rad bolnice u potpunosti se odvija u skladu sa standardima na osnovu kojih je dodeljen akreditacijski status sve do 2029. godine.

Zaposleni i rukovodstvo su Sertifikat o akreditaciji shvatili i kao priznanje za višegodišnje zalaganje u oblasti pružanja kvalitetne i bezbedne zdravstvene zaštite, ali i kao specifičnu obavezu neprestanog ispitivanja i iznalaženja mogućnosti za unapređenja. Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ u Kovinu, sa svojih devedeset i devet godina postojanja čini deo ukupnog zdravstvenog sistema Republike Srbije i organizovanja sveobuhvatne zdravstvene zaštite iz oblasti psihijatrije i neurologije. Bolnica funkcioniše na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite kao visokostručna, organizovana i specijalizovana u oblastima koje svojim radom obuhvata i na osnovu svega navedenog može se zaključiti da je na dobrom putu u ostvarivanju zacrtane vizije,“- naglasila je dr Petrović.

Sve ove aktivnosti u proteklih pet godina učiniće da se ulepšano i modernizovano dočeka stogodišnjica postojanja kovinske neuropsihijatrije.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments