(P)Osmatračnica: Kovinci kratkog životnog veka

Piše Slobodan Dukić

I medju živima ima onih koji se prave da su „mrtvi“ pred nepodobštinama kojima prisustvuju u lokalu

Blic u nedelju 2. januara, pod naslovom „U Vojvodini se najkraće živi, a najduže u Sevojnu, Kniću i Bajinoj Bašti“, izmedju ostalog piše da je najkraći životni vek zabeležen u opštinama Novi Kneževac, Sečanj, Negotin, Bač, Malo Crniće i – Kovin. U opširnom članku o životnom veku gradjana Srbije stoji da su faktori koji su uticali na kraći životni vek u Vojvodini zagadjena životna sredina, nezdrav način ishrane i fizička neaktivnost.

Ništa novo, kad je reč o nezdravoj ishrani Vojvođana. Naravno, tu se misli na „jaku `ranu“ slanine, čvarke, kobasice , svinjsko meso spremljeno ovako ili onako. Ni zagađenje prirodnog okruženja u Vojvodini više nije novost. Vidi se to i u slučaju Kovina čijim građanima treba samo dva kilometra da stignu do Dunava preko Dunavca. Na ulazu u grad sa beogradsko-pančevačke strane stoji velika otvorena deponija . Prava ekološka bomba. Ni sela ne mogu da se pohvale brigom o zaštiti životne sredine. Pričali mi stari Gajčani da su se nekad kupali na kanalu koji opasuje naselje. Kupali se i pecali šarane. Sad je taj kanal mrtva voda. Baš kao i Crna bara (zaštićeni prirodni rezervat !). Tu se odmah pored puta za Deliblato i Gaj izbacuju fekalije iz cisterni.

Da je kovinska opština prva među južnobanatskim opštinama po najkraćem životnom veku, vidi se i po umrlicama za koje gotovo i nema mesta na oglasnim tablama i stablima drveća. Usput, zbog smanjenog broja stanovnika smanjen je i broj opštinskih odbornika. Ništa strašno, što se mene tiče. Oni i onako ničemu ne doprinose, osim što se češu o opštinsku kasu. I kad smo na ovoj neveseloj temi, trebalo bi reći i da se i živi prave mrtvi. Zatvaraju oči pred nepodobštinama koje servira lokalna vlast. Gledaju u svoje cipele na nepravilnosti u javnim ustanovama, na olako i (ne)zakonito potrošene novce, na sumnjiva korupcijska ulaganja. Ova mrtvačka ravnodušnost i strah, najveći je saveznik lokalnoj vlasti i korisnicima lokalnog budžeta da sakriju (ne)zakonite poslove.

Podeli vest:
4 4 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan
Dejan
2 months ago

„Tu se odmah pored puta za Deliblato i Gaj izbacuju fekalije iz cisterni.“ – istine radi, to što se često viđa je PUNJENJE cisterne vodom koja se posle potiskuje u kanalizacionu mrežu. Iz mog voćnjaka na Crvenki gledam to 40 godina. Ipak treba, uvek pre nego što se pošalje prilog, proveriti tačnost.