Presudnih „deset“ metara biciklističke u ponedeljak. Ostali kilometri ćute i trpe

Građevinska radnja Popovski, vlasnika Staniše Popovskog obavestila nas je da će sutra proraditi asfaltna baza i da će u narednih nekoliko dana biti asfaltiran deo biciklističke staze ispred nove zgrade u ulici Cara Lazara na uglu sa ulicom Žarka Zrenjanina. Oni kažu da će već od ponedeljka tuda moći bicikli nesmetano da prolaze. To je upravo ono što je i Grading JM čekao da završi uređenje ovog dela puta za bicikliste kada je zamolio za strpljenje, potvrdili su nam ponovo iz ovog preduzeća.

Mi smo danas obišli i deo biciklistićke staze od Čikljana prema Bolnici i konstatovali da deset metara biciklističkog puta ni izbliza nije najveći problem za ljubitelje dvotočkaša. Samo je deo staze asfaltiran, odvojeno je tri miliona dinara za njeno uređenje, ali što je urađeno, za sad je urađeno. Od parka kod Zmajeve škole prema Dunavcu i od užeg centra prema Bolnici, još su rupe, na mnogim mestima podignut je asfalt od korenja drveća, negde i potpuno uništen i stopljen sa prilaznim parkingom za kuće i lokale, tako da, vrlo često taj deo puta koriste pešaci potpuno nesvesni da je on napravljen za bicikle.

Razumljiv je gnev biciklista kad im se preseče kretanje, ali zar se to ne dešava na celoj dužini staze? Zar se ne srećemo sa automobilima parkiranim nasred staze? Zar ne moramo da obilazimo na nekoliko mesta ukoliko se vozimo od Bolnice prema Starom gradu? I interesantno je da se niko nije bunio godinama. Ili pak jeste, onako usput i sporadično.

Tačno je da imamo prava kao građani da zahtevamo da nam se uredi grad, da se asfaltira trotoar, da se uredi staza za bicikle i napravi još jedna, jer to su tendencije svuda u svetu, pa i kod nas u nekim gradovima. Ali je isto tako tačno da se fokusiramo na nešto što nam ove probleme neće rešiti. Pogotovo ne ako i sami treba da uradimo nešto da prostor ispred svog doma i lokala učinimo prijatnim i uređenim. Da li to činimo ili je bolje ne dirati ništa, jer to je javno, a kad je javno svačije je i ničije?

U ponedeljak će biti sklonjen znak za radove na biciklističkoj „kod Makedonca“. Da li će staza biti povezana na očekivan ili drugi način, videće se. No, javno mnjenje koje je iskazalo nezadovoljstvo zbog ovih deset metara, treba sad tu energiju da usmeri i na ostatak staze i da zahteva da se posle četrdeset godina konačno biciklistički put uredi kako valja.

Ili nam „deset“ metara rešava sve?

V.Živkov

Podeli vest:
4.7 6 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jovanka Broz
Jovanka Broz
2 months ago

Da li je ovo pokusaj da se zagusi prica o biciklistickoj ispred nove zgrade ?