Proglašena lista Saveza vojvođanskih Mađara. Socijalisti nestaju sa scene?

30.04.2024. – Opštinska izborna komisija proglasila je 29. aprila izbornu listu Savez vojvođanskih Mađara- Dr. Balint Pastor, pod rednim brojem 2 na glasačkom listiću, sa jedanaest kandidata. Kao manjinska stranka za podršku listi trebalo je prikupiti 150 potpisa građana, podnosilac liste priložio je 178. POrvi na listi je Mihalj Satmari, nastavnik likovne kulture.

U prostorijama Demokratske stranke prikupljaju se potpisi za koalicionu listu Pokreni se za Kovin- Srđan Vukša, a zajedničku listu sastavljaju Demokratska stranka i Narodni pokret Srbije.

Kao što smo već pisali, Srpska napredna stranka je prva predala svoju koalicionu listu Aleksandar Vučić-Kovin sutra, a na listi su 29 kandidata iz redova napredne stranke, dva kandidata iz Socijalističke partije Srbije, dva iz Srspke radikalne stranke, po jedan iz PUPS-a i SDS-a.

Odbornička grupa SPS u sadašnjem sazivu SO Kovin imala je šest mandata, sad će „knjiga spasti na dva slova najviše

Biće ovo prva skupština sa samo 35 odbornika, tako da je za prostu većinu dovoljno 18 odborničkih mandata. Za prelazak cenzusa potrebno je osvojiti tri odsto od ukupnog broja izašlih na izbore, a manjinske stranke jedan odsto.

U periodu između prošlih i ovih izbora najveći gubitnik je Socijalistička partija Srbije koja će i kao moguća pobednica ostati sa jednim ili najviše dva mandata u skupštini. Na listi ni jedno mesto nije dobila Palmina Jedinstvena Srbija iako je formalno u koaliciji, ali je većinski deo opštinskog odbora ove stranke još posle prethodnih izbora svoje mandate dao naprednjacima.

Pobednici su svakako Radikali koji će sa jednim sasvim izvesnim odbornikom ući ponovo u lokalnu skupštinu, dok se za PUPS i SDS za sada ne zna jer su njihovi kandidati pozicionirani tek na poslednja mesta na listi kandidata ove široke koalicije.

Može se očekivati da SVM uz svoje standardno glasačko telo ponovo osvoji dva do tri mandata.

V.Ž.

Podeli vest:
3 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments