Prvi digitalni arhiv građanskih protesta: Broj učesnika protesta ispred RIK-a oko 7100

Nosioci projekta za osnivanje Prvog digitalnog arhiva za učesnike protesta, poslali su svoju procenu vezano za proteste u Beogradu koji se ovih dana dešavaju ispred RIK, a juče su eskalirali i u sukobe u kojima je policija primenila fizičku silu na demonstrantima. Arhiv se ne bavi suštinom protesta već samo brojkma, te nam dostavlja sledeće saopštenje:

„Na protestu protiv izbornih neregularnosti koji je sinoć organizovan ispred zgrade RIK-a i Skupštine Grada, u 18:40 časova bilo je prisutno oko 7.100 građana. Ovaj broj smo utvrdili brojanjem sa slike napravljene iz drona, koju prilažemo kao dokaz.

Jasno je da brojka od 2.490 demonstranata koju je objavio predsednik Vučić predstavlja flagrantan i zlonameran pokušaj manipulacije činjenicama i još jednu potpuno paušalnu procenu, kojom je predsednik ponovo demonstrirao svoju potpunu neukost u brojanju učesnika protesta i javnih skupova i notornu sklonost iznošenju neistina.

Pozivamo gospodina Vučića da objasni kako je došao do procene koju je objavio.

Podsećamo da je u toku kampanja „Podržite osnivanje prvog digitalnog arhiva građanskih protesta!“, koju je pokrenuo Arhiv javnih skupova sa ciljem stvaranja naučnog onlajn arhiva i mreže građana saradnika. Zainteresovani mogu dati podršku na strani https://www.donacije.rs/projekat/javni-skupovi

Priredila V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments