Rusofili kao manjina u skupštinu Niša, Rumuni kao manjina ni u izbornu utakmicu

Kolumna

05.06.2024. – Ono što se dešava ovih dana u Nišu sa prelamanjem tasa na stranu liste Aleksandar Vučić-Niš sutra, a uz podršku liste Ruske stranke, je i smešno i za razmatranje odgovornosti. Prvi na listi manjinske Ruske stranke, kojoj je trebalo samo da izađe na izbore da bi postala parlamentarna, nije Rus, nego Rusofil, po sopstvenom priznanju. „Imamo mi i Ruse u stranci, rekao je novinarima, ako treba možemo da ih dovedemo?“

Mi imamo Rumune od prvog do poslednjeg mesta, rekli su podnosioci liste Rumunska partija za izbore u Kovinu.

Da, možda su oni Rumuni, ali to im nije dovoljno da budu na manjinskoj listi. Moraju da dokažu da nisu opštepoznati kao pripadnici neke druge stranke, rekla je OIK.

Ali, nisu! dokazivali su i podnosioci i SUD (pre pritiska), no, to im nije pomoglo.

Trebalo je da dođete kod nas da vam mi to sredimo, vidite kako su Rusofili, – pretpostavljamo da bi tako nekako rekli Rumunima u Kovinu da su se na vreme obratili gde je trebalo. Tada bi se na tih nekoliko mandata moglo računati.

Ali, opšte je poznato da podnosioce liste Rumunska partije nije zanimalo da budu ni uz koga osim uz interes lokalne i svoje manjinske zajednice koja je tek počela da oživljava u kovinskoj opštini. A i nisu Rumunofili nego baš pravi Rumuni, pa im to nekako nije palo na pamet.

I dok gospodin prvi na listi Ruske stranke koji i nije Rus nego samo Rusofil, ne mora da dokaže kako on predvodi manjinsku listu, a ne mora ni da dokaže koliko, uopšte ima Rusa na toj svojoj listi, dotle Rumuni u Kovinu, gde su priznati kao ravnopravna zajednica u trojezičnoj dokumentaciji i nazivima, moraju da dokažu da jedan član nije nekome opšte poznat iako je dokazano Rumun/ka.

Insajder je u svom tekstu objasnio kako se kalkuliše manjinskim listama i kako je došlo do toga da sa manje od tri odsto glasova bude uticajna stranka u skupštinama. Zato je važno biti Rusofil, Grkofil i filovati tortu koju pravi većinska stranka u Srbiji.

Manjinske izborne liste – fer zastupljenost manjine ili prostor za zloupotrebu? (VIDEO) (insajder.net)

V.Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments