Zmajevcima stigao sertifikat o zvaničnom prijemu u Mrežu plavih škola

Prva škola sa ovim sertifikatom

05.06.2024. – Nedavno održanom radionicom „Oprezno sa plastikom – mikroplastika“ učenici trećeg razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Kovin, učiteljice Svetlane Baković, priključili su se jedinstvenom projektu „Pronađi plavo“ i tako postali deo Mreže evropskih plavih škola.
Nakon uspešnog trasformativnog kursa „Unesite okean u svoju školu“ European Schoolnet Academy, čiji je cilj bio da osnaži edukatore znanjem i alatima potrebnim za poučavanje o okeanskoj pismenosti i životnoj sredini, a s obzirom da se Kovin nalazi na samoj obali Dunava čije se vode ne tako daleko ulivaju u svetski okean, odabrali smo problematiku kontaminacije voda mikroplastikom“, kaže profesor emeritus Dejan Kreculj, koji je i vodio ovu radionicu. Zadivljujuće je koliko su učenici pokazali interesovanja i interaktivnosti tokom rada, sa koliko su ozbiljnosti pristupili i promišljali tako ozbiljnu ekološku problematiku.


OŠ „JJ Zmaj“ prva je Plava škola kod nas, a nadaju se da će im se i druge priključiti jer živimo na plavoj planeti, imamo jedan okean bez kojeg život kakav znamo jednostavno ne bi postojao, smatraju nastavnici edukatori. Od Mreže evropskih plavih škola stiglo je pismo u kojem se kaže da su uzbuđeni što mogu da požele dobrodošlicu ovoj školi u Mrežu: „U prilogu je sertifikat pridružene evropske plave škole izdat za vašu školu. Pridružena evropska plava škola je nova vrsta Plave škole koju smo uveli ove godine kako bismo bolje odražavali stanje Plavog obrazovanja u Evropi i šire. Ovaj sertifikat je posebno dizajniran za škole koje se nalaze u zemljama koje nisu članice EU. Važno je napomenuti da to ne utiče na vaša prava i beneficije kao člana Mreže evropskih plavih škola. Imaćete pristup svim istim pogodnostima i resursima kao i svi ostali članovi naše mreže.“ Inače, Mreža evropskih plavih škola deo je koalicije EU4Ocean, inicijative koju finansira Evropska komisija, Generalni direktorat za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE)

D.K.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments