Rumunija-Srbija:“Moj dragi Banat“ oslikan dečijim okom i srcem. Rumunski jezik u nastavi dve osnovne škole

05.06.2024. – Na internacionalnom likovnom konkursu „Cinste ție copilărie”(Svaka ti čast, detinjstvo) na temu „Moj dragi Banat“ prošle godine nagrađeni su brojni učenici koji pohađaju nastavu rumunskog jezika kao izbornog predmeta u OŠ „Đura Jakšić“ u Kovinu.

Nagrađeni učenici su u pratnji svoje nastavnice i drugara prisustvovali ovoj svečanosti, te dobili diplome i prigodne poklone. Tu priliku iskoristili su i da posete dva prelepa dvorca – dvorac Damaskin-Dunđerski u Hajdučici i Dvorac Kapetanovo.

-Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta u Domu kulture u Plandištu upriličeno je otvaranje izložbe dečjih radova i dodela nagrada. Prošle godine na konkurs je pristigao do tada rekodan broj radova, od čega najviše upravo iz naše škole – 57 od ukupno 126 radova, priča nastavnica Ana Albu Savić koja od 2018. godine drži nastavu na rumunskom jeziku, kao izborni predmet u OŠ „Đura jakšić“. Posle 48 godina jedan od tri ravnopravna jezika u zvaničnoj i službenoj upotrebi u Kovinu, vratio se i u najveću gradsku školu. Dve godine ranije počela je nastava na rumunskom u OŠ „Desanka Maksimović“.

Prekogranična saradnja sa Rumunijom bila je podsticaj da se deca oprobaju svojim doprinosom. I to su učinili sa puno volje i truda. Nastavnica Ana kaže: „Ove godine poslali smo duplo više radova nego prošle i žiriju zadali puno posla.“ Upravo to ih je i nominovalo da budu ove godine domaćini završne izložbe u srpskom Banatu koja će biti otvorena u galeriji Centra za kulturu u Kovinu, 11. juna u 13 sati.

Svake godine imamo sve više zainteresovanih učenika, i zaista se trudimo da očuvamo multikulturalnost našeg grada. Na početku smo imali u svakoj školi po jednu grupu đaka koja uči rumunski jezik, danas ih u Desankinoj školi ima dve, a u Đurinoj pet, priča nastavnica Ana koja je kreator brojnih radionica, manifestacija i programa vezanih za običaje i tradiciju rumunske nacionalne zajednice.

Govornici rumunskog jezika u Srbiji, ali i šire, redovno se upoznaju sa novostima iz naših škola putem nedeljnika „Libertatea”, koji putem svog štampanog izdanja, internet stranice i aplikacije više puta mesečno izveštava o novinama i događajima iz naših škola, o uspesima naših đaka, našim projektima, nastavi jezika, negovanju multikulturalnosti u obe škole i sl. Takođe, Đurinu školu posetila je nekoliko puta redakcija na rumunskom jeziku Radija Novi Sad, kao i TV redakcija Radio-televizije Vojvodine.
Pre dve godine Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine donirao je školi „Đura Jakšić“ interaktivnu tablu, projektor i laptop. Donacija je realizovana u okviru projekta „Modernizacija obrazovanja na rumunskom jeziku u Srbiji“, koji je finansirao Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine uz pomoć Departmana za Rumune van granica Vlade Rumunije. Tim povodom našu školu posetili su ambasadorka Rumunije u Srbiji, NJ.E. Silvija Davidoju, predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Daniel Magdu, konzul Daniel Bala i Daniela Radu, koordinatorka projekta.
U obe škole učenici se prvi put susreću sa rumunskim jezikom. Potiču iz mešovitih brakova, a u okviru porodica uglavnom se ne govori rumunski. S obzirom da su početnici u učenju i da je reč o mešovitim grupama, koristim uglavnom igre u nastavi, koje su do sada dale veoma dobre rezultate. Slušamo i muziku, pesme na rumunskom, učimo o običajima. Što se tiče vannastavnih aktivnosti, učenici redovno učestvuju u programu posvećenom Evropskom danu jezika (ove godine radovi mojih učenika objavljeni su i na zvaničnom sajtu Evropskog danu jezika), na svečanostima i školskim priredbama.

U školi „Đura Jakšić“ organizovali smo manifestaciju „Etno nedelja“, a prvi dan je bio posvećen rumunskom jeziku. Svake godine organizujem radionice posvećene rumunskom prazniku Marcišoru. Učestvovali smo i u snimanju emisije za Radio-televiziju Vojvodine, u saradnji sa Udruženjem žena „Vredne ruke žena Kovina“. Učenici su pevali korinđaljke na rumunskom jeziku, nosili su tradicionalnu rumunsku nošnju, a članice udruženja su pripremile tradicionalnu božićnu trpezu, te smo tako prikazali kako Rumuni iz Kovina slave Badnje veče i Božić.

Učestvujemo i u međunarodnim projektima na platformi „E-tvining”. Takođe učestvujemo na brojnim takmičenjima i osvajamo nagrade i diplome. Učenici obe škole svake godine učestvuju u programu organizovanom za Božić u Rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Kovinu. Tada pevamo božićne i novogodišnje pesme i korinđaljke. Na kraju službe, Deda Mraz učenicima podeli paketiće. Učestvujući u proslavi Božića u crkvi, učenici imaju priliku da se bliže upoznaju sa tradicijom i običajima i uvek doprinesu doprineli da obeležavanje tog velikog praznika bude još svečanije. To je događaj kome se učenici posebno raduju.
Imamo saradnju i sa Rumunskom pravoslavnom crkvom u Mramorku, gde učestvujemo na Fesitvalu rumunskih korinđaljki koji ova crkva organizuje.

Priredila V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments