Slike Vladimira Komarice: Parna lokomotiva i vozovi koji više ne saobraćaju

Svojom trećom slikom iz ciklusa Kovin u deset slika, Vladimir Komarica Miler vraća nas na železničku stanicu Kovin, koja već decenijama to nije i iza ruševina obraslih u travu, ostala su samo sećanja.

„Imao sam sreće kao dečak, početkom osamdesetih da vidm pravu pravcatu parnu lokomotivu koja se kretala od Bavaništa prema Kovinu, kakav je to prizor bio ! Velika crna, moćna mašina koja je izbacivala ogromnu količinu crnog gustog dima. To su verovatno bila i poslednja putovanja takvih mašina iz nekih drugih vremena.“

Pruga od Kovina, preko Bavaništa, Deliblata i Mramorka i Dolova, pa do Vladimirovca tačno pre devet godina proglašena je prugom van eksploatacije. To je značilo da je posle četrdeset godina prestala u potpunosti potreba za ovom prugom. Do sedamdesetih godina pruga je bila funkcionalna i za putnički i za teretni saobraćaj. Potom, kako je prevladao drumski saobraća, sve je manje putnika bilo na dugim, sporim vožnjama vozovima po Banatu i nije imalo smisla održavati je za putnički saobraćaj.

Pruga Kovin – Bavanište – Deliblato – Mramorak – Dolovo – Vladimirovac, puštena je u saobraćaj još 1894. godine, kada su železnicom bila povezana gotovo sva mesta u Vojvodini.

Po raspoloživim informacijama, stanica u Kovinu imala je 12 koloseka. Prednosti železničkog transporta prepoznate su i koristile su se već od momenta izgradnje pruga. Na stanicama i pored pruga građeni su mlinovi, ciglane, industrijski pogoni. U Kovinu su izgrađeni mlinovi, silosi i ciglana. Nedaleko od stanice podignuta je šećerana, do koje je izgrađen industrijski kolosek.

U sastavu stanice nalazilo se i postrojenje za dopunu parnih lokomotiva ugljem.

Po prestanku korišćenja parnih lokomotiva, objekat je napušten i sada već sigurno potpuno urušen.

Nakon zatvaranja pruge za saobraćaj, stanica i stanični objekti su napušteni

Pedesetak godina nakon zatvaranja, većina koloseka je potpuno uklonjena. Preostali su obrasli vegetacijom.

Nedavno su uklonjeni i poslednji pružni tragovi železnice u Kovinu.

U stanovima na Železničkoj stanici rasle su mnoge generacije, svaka sa svojim sećanjima i uspomenama. Vladimir Komarica deli sa nama svoje uspomene. Kakva su vaša sećanja na vozove?

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments