Srećan Dan državnosti Republike Srbije

15.02.2024. – „Dan državnosti Republike Srbije — Sretenje je državni praznik koji se proslavlja 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanka, kao dan sećanja na početak spske revolucije i takođe se proslavlja kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije-Sretenjski ustav.

Sretenje Gospodnje jedan je od najvećih praznika hrišćanstva i crveno je slovo u crkvenom kalendaru.
Upravo na taj dan, po verovanju, dogodio se Hristov prvi susret s ljudima., odnosno dan kada ga je majka Marija prvi put unela u hram i predstavila.

Na Sretenje se sreću i razdvajaju zima i leto. Od tog dana dani postaju duži, a noći kraće, pa se u narodu kaže „Sretenje obretenje“. U verovanjima vezanim za Sretenje je najpopularnije ono koje predstavlja medvede kao meteorološke prognostičare na sretenjski dan. Ako je na Sretenje sunčan dan, a medved izađe iz jazbine i uplaši se svoje senke i vrati se nazad, zima će potrajati još šest nedelja. Ako ne vidi senku, izaći će iz pećine da traži hranu i zimi je kraj.
 
Prema starim običajima, na Sretenje se pale sveće da plamen štiti kuću od nesreće i grmljavine.

Dan državnosti Republike Srbije se slavio do nastanka Kraljevine SHS, posle čega je ukinut. Kao državni praznik u Republici Srbiji obnovljen je 10. jula 2001, a slavi se od 15. februara 2002. godine.[U periodu od 1990. do 2001. Dan državnosti Srbije slavio se 28. marta, u znak sećanja na 28. mart 1989. kada je Skupština Srbije usvojila amandmane na Ustav Srbije i znatno smanjila ovlašćenja autonomnih pokrajina. U periodu od1945. do 1990. kao jedini republički praznik u SR Srbiji i obeležavan je Dan ustanka naroda Srbije, 7.juli, (prim K.I) koji je takođe ukinut 2001. godine.

Izvor Wikipedia

Priredila V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments