SSŠ „Vasa Pelagić“ u projektu mladih Zapadnog Balkana. U oktobru u uzvratnu posetu stižu đaci iz Albanije

Prošle godine, u okviru projekta “Superškola”, 18 škola iz Srbije odabrane su na konkursu Regionalne kancelarije za saradnju mladih za finansiranje razmene mladih Zapadnog Balkana. Među ovih 18 našla se i SSŠ “Vasa Pelagić” iz Kovina. Projekat “Superškola” organizuje Regionalna kancelarija za saradnju mladih i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju u Srbiji (GIZ), uz finansijsku podršku Evropske unije i Nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, a ideja je da se kroz razmenu đaka pruži mogućnost mladima iz regiona da putuju, upoznaju jedni druge i da se na taj način radi na stvaranju boljeg Zapadnog Balkana. Projekat ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja, kao i intrkulturalno učenje i dijalog između škola, učenika i njihovih zajednica na Zapadnom Balkanu. U projektu su planirane dve razmene gde će učenici škola iz Srbije ići u posete u druge obrazovne ustanove, a đaci iz škola sa kojima su ostvarili partnerstva, dolaziće u Srbiju.

Do realizacije prvog dela ovog projekta došlo je ove godine u maju, kada je 12 učenika SSŠ “Vasa Pelagić” u pratnji dva profesora posetilo grad Berat u Albaniji.

Sama razmena sobom je nosila pomešana osećanja neizvesnosti, uzbuđenja i strepnje. Neizvesnosti jer smo išli na potpuno nepoznato mesto, uzbuđenje zbog svega novog što ćemo biti u prilici da naučimo i strepnje zbog podsvesnog straha da im se možda nećemo dopasti, da nećemo naći ništa što nas čini, u najmanju ruku, sličnim – rekli su nam u školi.

Posle upoznavanja sa domaćinima, bez obzira na jezičku barijeru, zahvaljujući postojanju prevodilačkih onlajn programa, komunikacija je tekla bez većih problema. Pored organizovanih radionica koje su učenici imali u školi “Kristo Isak”, zajedničkim snagama pokazali su umeće u kulinarstvu a domaćini su im pokazali kako se peipremaju neka tradicionalna albanska jela. Bilo je tu još i poseta muzeju, upoznavanje sa gradom i okolinom, posete vinariji, džamiji i pravoslavnoj crkvi i ono najvažnije neprestanog druženja sa učenicima iz Berata.

Uzvratna poseta učenika iz Berata trebalo bi da se realizuje od 01. do 07. oktobra 2023. godine, kada će SSŠ “Vasa Pelagić” kao domaćin ukazati gostoprimstvo učenicima iz Albanije i upoznati sa Kovinom i lepotama koje naša opština poseduje.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments