Tradicionalno kićenje jelke u Skorenovcu

Danas je u Skorenovcu svečano obeležen Advent, a nekoliko godina unazad, na ovaj dan, tradicionalno se kiti jelka u centru Skorenovca. Advent je period koji označava nekoliko nedelja pre Božića. Ovaj period proslavlja Katolička crkva, a počinje četvrte nedelje pre Božića i obeležava početak liturgijske godine. 

Današnjoj svečanosti prisustvovali su gosti iz Lovre. Delegaciju su predvodili predsednik Saveta MZ Lovra, Đuro Bogdan i član delegacije Dušan Dmitrović. Lovra je maleno, pretežno srpsko selo, nadomak Srpskog Kovina u Mađarskoj.   

Predstavnici Lovre došli su na poziv pobratimljenog sela Skorenovac da prisustvuju ovoj svečanosti. Kako oni predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu u Mađarskoj, razgovarali smo sa njima o položaju Srba u Mađarskoj. Po rečima gospodina Bogdana, Vlada Mađarske, poslednjih godina mnogo ulaže u manjinske zajednice a posebno u srpsku zajednicu. Dobri odnosi dveju država doprineli su ovakvoj brizi Mađarske države prema zajednici Srba u Mađarskoj, gde se izdvajaju pozamašna sredstva za očuvanje kulture i tradicije srpskog naroda. Ovo nam je potvrdio i predsednik Saveta MZ Skorenovac Tivadar Bogoš, koji je dodao da se vlada Srbije na isti način ophodi prema mađarskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. 

Za prazničnu atmosferu bio je zadužen KUD „Petefi Šandor“, dok je čaj, kuvano vino i čuveni sendvič sa kobasicom za sve okupljene organizovala Mesna zajednica iz ovog kovinskog sela.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments