Traktori na drumovima, umesto razgovora samo provokacije i nervoza

Provokacije poljoprivrednika koji su u protestima gotovo već deset dana i blokiraju pravac Kovin – Bavanište, nervoza onih koji čekaju satima i odsustvo osećaja za hitno rešavanje problema je ono čemu svedočimo ovih dana. Danas na dan velike slave među srpskim domaćinima, dan Svetog Aranđela, kada mnogi odlaze na slavsku čast, a drugi još imaju obaveza oko pripreme, uz loše vremenske uslove, može se samo naslutiti kako će biti napeto na drumovima.

Iz Udruženja poljoprivrednika Složni Pidikanci redovno obaveštavaju građane kada će i kako biti organizovana blokada puta Kovin – Bavanište. Danas od 7 do 17, po dva ipo sata, a propuštanje će trajati 15 minuta. To ne važi za sve.

PROPUŠTAĆE SE: hitna pomoć, policija, vojska, medicinski radnici (službene legitimacije), mala deca, trudnice, transport lekova, hitni slučajevi.


Kako piše časopis VREME
„Poljoprivrednici koji protestuju odgovorili su na predlog koji im je uputila Vlada Srbije i istakli zahtev da im se omogući da dobiju gorivo bez akciza i PDV, nakon čega su otvoreni za pregovore.
Poljoprivrednik Vojislav Malbaški izjavio je za N1 da dizela bez akciza mora biti na svim pumpama.
Poljoprivrednici su na to odgovorili dopisom u kom se navodi da je takvo rešenje „čisto gubljenje vremena“.
Oni su poručili da ukoliko vlada donese akt koji predviđa olakšicu poljoprivrednicima sipanja goriva na svim benziskim stanicama bez akcize sa PDV-om, spremni su predstavnike vlade prime na sastanak u Klubu poljoprivrednika u Kisaču u ponedeljak u 18.
Poljoprivrednik Dušan Tornjanski ističe da oni traže da se uvedu agrokartice, koje mogu da se povežu sa e-agrarom.
„Koliko imamo prijavljene zemlje, toliko dobijamo goriva, kad ispucamo taj bonus to je to, više nema sipanja, sipa se samo u traktor i to je to, vrlo jednostavno“, kazao je Tornjanski.
Ovo nisu politički protesti, mi smo izašli zato što smo u velikom problemu, rekao je on, upitan da prokomentariše optužbe predsednika Aleksandra Vučića.
Kaže i da će verovatno doći do radikalizacije protesta, ako ne budu ispunjeni zahtevi poljoprivrednika.“
„Nakon toga prihvatamo pregovore“, rekao je on.
Prethodno je Vlada Srbije predložila formiranje Radne grupe za „koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima“.“

Očigledno je da ovo više ne zavisi od poljoprivrednika, zavisi od vlade, ministarstava, onih koji treba da rešavaju probleme i naravno: zavisi od iskrene volje i želje da se to uradi. U suprotnom, jasno je da će se talas protesta širiti i blokirati život.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments