U Kovinu uskoro useljivo sedamdesetak stanova i još 35 čeka da gradnja počne. I dalje veća tražnja od ponude

Poskupljenje građevinskog materijala i sve veća cena koju naplaćuju izvođači radova značajno su uticali na rast cene kvadrata stambenog prostora. Na konačnu cenu kvadrata utiče mnogo faktora među kojima je i sve veća potražnja. Kako na nivou Srbije tako i u Kovinu u poslednjih par godina, a naročito od Korone, cene nekretnina skočile su i do 30%, a potražnja je daleko veća nego pre par godina. Na osnovu podatka da je u kovinskoj opštini po poslednjem popisu stanovništva oko 5500 stanovnika manje, kako to da je potražnja za stanovima u porastu? 

Prvi koji su zainteresovani da kupuju stanove u Kovinu su penzioneri iz većih gradova (Beograd, Pančevo, Novi Sad), kojima treba nešto mirnije mesto za život. Kovin je, kako kažu, za njih idealan, jer je sve tu u „krugu od sto metara“. Oni svoje stanove u većim gradovima prodaju i za taj novac kupuju manje stanove u Kovinu a ostane i pozamašna suma za „slamaricu“, kao dopuna penziji. Drugi faktor za većom potražnjom je i rad od kuće koji je počeo sa Koronom, ali se ispostavilo da je veliki broj radnika koji mogu da rade na ovakav način nastavilo sa tom praksom i danas. Pa se i mlađi bračni parovi sa decom, koji rade onlajn, uglavnom IT sektor, odlučuju da se vrate u Kovin. Kako kažu, lakše je zbog dece, tu su baba i deda a i mogu na ulicu same da ih puste, jer saobraćaj nije kao u Beogradu. I blizu je sve. Još jedan od faktora veće potražnje stanova je što su stambeni krediti dostupni velikom broju ljudi, a privlači ih odnos kirije i troškova kredita na godišnjem nivou, pa razmišljaju da je bolje da otplaćuju svoj kvadrat nego tuđ. Ovo sve smo proverili u agenciji za prodaju nekretnina „Tuting nekretnine“, gde nam je Nebojša Pantelić potvrdio da je potražnja daleko veća od ponude. Što se cena stanova u Kovinu tiče raspon je veliki, kreću se od 500 evra po kvadratu u starijoj gradnji i van centra do 1300 evra po kvadratu u novogradnji i u centru. Cene zavise i od toga da li zgrada poseduje lift. Ukoliko nema lifta cena je manja pogotovu na višim spratovima. Na cenu utiče i to da li zgrada ima parking mesto ili ne. Na primer cena za kvadrat stambenog prostora u zgradi koja se gradi preko puta „Đurine“ škole ide i do 1100 evra sa PDV-om, a u zgradi kod velikog parka cena po kvadratu ide do 1300 evra sa PDV-om. Gospodin Pantelić nam je potvrdio da su cene u odnosu na pre tri godine porasle za skoro 30 procenata.

Gradilišta:

Preko puta OŠ „Đura Jakšić“ u izgradnji je stambena zgrada, a investitor je samostalna građevinska radnja „Mini-koop“. Kako nam je rekao preduzetnik i investitor Milojica Stojković zgrada ima ukupno 2190 metara kvadratnih stambenog prostora, odnosno 35 stanova od 36 do 64 metara kvadratnih. Zgrada poseduje lift i 20 parking mesta. Uglavnom su svi stanovi rezervisani. Novi vlasnici u svoje stanove moći će da se usele u maju 2024. godine.

Građevinska firma porodice Jankov završava zgradu na uglu Cara lazara i Trg Žarka Zrenjanina. Stanarima će ulaz u nekretnine biti moguć u februaru 2024. godine. Zgrada ima 32 stana. Većina stanova prodata je u pretprodaji, ali, kako kaže Dragan Jankov , ima još neprodatih stanova. Cena kvadrata je oko 1200 evra za kvadrat, ali sve zavisi od načina plaćanja. Praktično je podložno dogovoru, jer na pomeranje cene utiče niz faktora. Manje kvadrature stanova uglavnom se brže prodaju i kod tih stanova mahom je cena fiksna. Po rečima našeg sagovornika, gradnja i prodaja stanova uslovljena je tržištem, tražnjom i ponudom, pa se tako i određuju cene. Inače, ovo je jedina zgrada, za sada, koja na poslednjem spratu ima stanove sa bazenom. Ima slobodnih za one koji žele u kovinski penthaus.

Gradilište koje je tek otvoreno nalazi se na adresi Branislava Nušića 31, gde je investitor SPV Koprojekat doo započeo gradnju stambene zgrade. Iako su počeli tek pripremni radovi investitor je za naš portal rekao da je već desetak stanova rezervisano a neki su uplatili i kaparu. Zgrada će biti na četiri sprata, ukupne površine 2020 kvadratnih metara, odnosno 35 stanova različite kvadrature sa poslovnim prostorom od 170 metara kvadratnih u prizemlju. Projektovana je i podzemna garaža od 800 metara kvadratnih sa 35 parking mesta. Prema rečima investitora Daniela Serafimovskog, izvođaču radova dat je rok od 20 meseci plus dva meseca tolerancije, tako je krajnji rok da zgrada bude završena maj 2025. godine, a očekuje se da prvi stanari uđu u svoje stanove još u martu 2025. godine. 

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments