U organizaciji Sektora za vanredne situacije obuka za deset novih vatrogasnih komandira u opštini Kovin

U Vatrogasnoj stanici u Kovinu, u protekla dva dana, održana je obuka za rukovodioce dobrovoljnih vatrogasnih jedinica – Komandire, prva ovakve vrste u Srbiji. Obuka se sprovodi u organizaciji Sektora za vanredne situacije a cilj je podizanje nivoa znanja kao i standardizacija rada rukovodilaca dobrovoljnih vatrogasnih društava na celoj teritoriji Srbije.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kovin osnovano je daleke 1875. godine i uskoro će proslaviti veliki jubilej 150 godina postojanja. U svojoj dugoj tradiciji DVD Kovin je jedno od najboljih i najorganizovanijih dobrovoljnih vatrogasnih društava u Srbiji, a može se pohvaliti i brojnim nagradama i prvim mestima na takmičenjima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Svako naseljeno mesto u našoj opštini ima svoj vatrogasni dom, vozilo za gašenje požara i opremljenu vatrogasnu jedinicu. Pre par godina počela je obuka dobrovoljnih vatrogasaca za reagovanje u vanrednim situacijama po planu i programu MUP-a Srbije. Licencu je dobilo 127 dobrovoljnih vatrogasaca na teritoriji opštine Kovin. Pored kratkog istorijata DVD-a Kovin, o važnosti postojanja dobrovoljnog vatrogasnog društva nešto više nam je rekao Jovica Ivković predsednik DVD Kovin.

Prednost i važnost dobrovoljnih vatrogasnih jedinica po selima je što mogu doći na mesto požara mnogo brže nego vatrogasno vozilo iz Kovina. Prilikom prijave požara u vatrogasnoj jedinici u Kovinu, kolege iz vatrogasno spasilačkih jedinica obaveštavaju komandire vatrogasnih jedinica po selima, oni izlaze prvi na teren, izviđaju situaciju, započinju gašenje i javljaju vatrogascima koji su već u putu šta ih očekuje na licu mesta i zajedničkim snagama pristupaju gašenju. Važnost postojanja dobrovoljnih vatrogasnih jedinica je da se skrati vreme od prijave do početka gašenja požara tj. brži pristup rešavanju situacije. U vanrednim situacijama poplava i šumskih požara dobrovoljni vatrogasci su uvek tu kao pomoć profesionalnim vatrogascima, istakao je Ivković.

Dobrovoljna vatrogasna društva u Kovinu imaju oko 200 članova. Redovno organizuju edukaciju dece i ostalih građana kada je u pitanju zaštita od požara. Koji je koncept ove obuke, rekao nam je predavač Miloš Milenković, načelnik uprave za vatrogasno spasilačke jedinice.

Koncept ove obuke više se svodi na praktične primere, na prenošenje znanja i iskustava u delu rukovođenja dobrovoljnim vatrogasnim jedinicama, na ostvarivanju i građenju tima, dobroj komunikaciji sa dobrovoljnim vatrogascima, saradnji sa profesionalnim vatrogasno spasilačkim jedinicama. Tako da je prvog dana obuke uglavnom bila teorija, drugog dana obuke prešlo se na praktične delove, razradu studija različitih slučajeva kako bi bili što spremniji da rukovode vatrogasnim jedinicama.

Najbitnija stvar kod komandira odnosno rukovodioca dobrovoljne vatrogasne jedinice je upravljanje u vanrednim situacijama. Da mogu da prepoznaju i da mogu sve resurse sa kojima raspolažu, a to su ljudstvo i oprema, da iskoriste na što bolji način, rekao je Aleksandar Radosavljević komandant opštinskog vatrogasnog saveza Kovin.

Cilj ovih obuka je da što više naseljenih mesta u Srbiji ima Dobrovoljna vatrogasna društva, a o njihovom značaju govori podatak MUP-a da su od početka godine dobrovoljni vatrogasci imali više od 1200 intervencija širom Srbije.

Prvu obuku ove vrste u Srbiji uspešno je završilo svih 10 polaznika i DVD Kovin je prvi vatrogasni savez koji je uspešno prošao obuku, dodaje Jovica Ivković predsednik Opštinskog vatrogasnog saveza Kovin.

M.Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments