Uoči Svetskog dana knjige likovna radionica u ogranku biblioteke u Gaju

23.04.2024. – U ogranku biblioteke u Gaju organizovana je likovna radionica na temu „Naslovna strana moje omiljene knjige“.

Uoči Svetskog dana knjige i autorskih prava koji se tradicionalno obeležava 23. aprila, učenici 3. i 4. razreda osnovne škole „Miša Stojković“ Gaj, imali su zadatak da naprave i ukrase naslovnu stranu svoje omiljene knjige. Radionici je prisustvovalo ukupno 11 đaka čiji završni radovi krase pano biblioteke.

Takođe, na zasebnom panou okačeni su tekstovi i fotografije koji se odnose na Svetski dan knjige i autorskih prava.

Godine 1995. na Generalnoj konferenciji UNESCO-a odlučeno je da se Svetski dan knjige i autorskih prava slavi 23. aprila, jer je tada katalonski festival, a i ovo je datum godišnjice rođenja i smrti Vilijema Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege i Žozepa Pla, rođenje Morisa Drjuona, Vladimira Nabokova, Manuela Valeho Mehie.

I malo zanimljivih činjenica: Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno. Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, međutim, tada se u Engleskoj koristio julijanski kalendar. Dok je Šekspir umro 23. aprila po julijanskom kalendaru koji je u upotrebi u Engleskoj u to vreme, zapravo je umro oko deset dana nakon Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

I. J.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments