Vlada i poljoprivrednici postigli dogovor u Kisaču. Prihvaćeni svi zahtevi

Na sastanku predstavnika poljoprivrednioh udruženja sa premijerkom vlade Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasijević, postignut je dogovor oko zahteva zbog koji su trajale višednevne blokade po Vojvodini i braničevskom kraju.

Kako je neposredno po zvaršetku sastanka izvestio portal 021 „prihvaćen je predlog Vlade o povraćaju akcize iako je zahtev poljoprivrednika bio da gorivo na pumpi plate bez tog poreza, umesto po punoj ceni, pa da čekaju da se taj iznos vrati.

Dogovoreno je i da za dizel, koji nije kupljen na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, već na drugim pumpama po regularnim cenama, povraćaj akcize bude u punom iznosu, a trenutno iznosi 64,70 dinara po litru. Povraćaj akcize će biti 50 dinara po litru.

Post na FB stranici Složni Pidikanci

Dogovoreno je i da paori dizel mogu da kupe na benzinskim pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) po povlašćenoj ceni od 179 dinara, a da onda u roku od dve nedelje dobiju povrat 50 dinara po litru. Takođe, novina je i da mogu odjednom da kupe 400 litara goriva.

Dogovor je i da se deo subvencija vrednosti 17.000 dinara isplati u robi, dok će drugi deo subvencija vrednosti 18.000 dinara biti isplaćen u novcu.

Poljoprivrednici su tražili i dozvole da mogu da sami izvoze žitarice, umesto da ih prodaju trgovačkim firmama, dok se ne obezbedi dovoljno javnih skladišta i usvoje odgovarajući zakoni za uvođenje robnih zapisa kojima se može trgovati i koji se mogu koristiti kao zalog za kredit. I to je dogovoreno.

Na listi zahteva je bilo i obezbeđenje kredita po niskoj kamati za refinansiranje postojećih kredita kao i rešavanje problema velikih dugova za doprinose za penzijsko i socijalno osiguranje. I ova stavka je dogovorena.

Dogovoreno je i da se radi na implementaciji robne berze koja će paorima omogućiti povoljniji način trgovine.

Dogovoreno je i da narednih dana usledi novi sastanak predstavnika poljoprivrednika i Vlade Srbije, verovatno u Beogradu, kako bi se precizirao način realizacije dogovorenog i rokovi.“

Neposredno pre početka sastanka u Kisaču, oglasilo se Udruženje poljoprivrednika Složni Pidikanci iz Bavaništa sa obrazloženjem da oni i još nekoliko udruženja nisu pozvani na razgovore, te se izvinjavaju medijima za koje nisu mogli da se zauzmu da prisustvuju ovom sastanku. Razgovori u Kisaču bili su zatvoreni za javnost.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments