Zbog ispolitizovane promocije Kovin još nema besplatne knjige

Mesna zajednica Omoljica po drugi put je svojim đacima omogućila da dobiju besplatne ili udžbenike po znantno nižim cenama koje im je obezbedila Fondacija Alek Kavčić i Modna kuća Mona, pokrivši troškove štampe. Ova mala sredina u južnom Banatu prepoznala je humani potez našeg državljanina svetske slave po kome Fondacija nosi ime, a koji svoj novac ulaže da omogući kvalitetnije obrazovanje i Ustavom garantovano pravo deci u Srbiji.

Da nije bilo politikanstva, ograničenih pogleda na jednu humanu akciju i ideju, antagonizma prema političkim neistomišljenicima, a uz sve i čuvanje lične pozicije, verovatno da bi i deca u kovinskoj opštini ove godine po drugi put mogla da računaju na besplatne ili jeftinije udžbenike. Ovako, zbog ličnih i političkih razloga, ta im je mogućnost uskraćena, a roditeljima iz džepa po drugi put se izbijaju na desetine hiljada dinara.

U decembru prošle godine zatražen je prostor u Centru za kulturu u Kovinu, radi promocije Fondacije Alek Kavčić i besplatnih udžbenika. Fondacija je u redu, ali ne i oni koji je u opštini Kovin promovišu, rečeno je tada organizatorima. Njima je zamereno što su po političkom opredeljenju opoziciono orijentisani, te kao takvi „ispolitizovaće“ samu promociju. Organizatori ove promocije u ime Fondacije rezervisali su potom prostor u Harizmi 013, restoranu u Kovinu, došlo je tridesetak roditelja i tek nekolicina predstavnika škole, što je svakako bilo nedovoljno da se ova sjajna priča proširi i zaživi. Priča koja nema veze sa politikom, sa pojedincima, sa simpatijama, jedina joj je svrha da olakša roditeljima i da đacima približi knjigu.

Mala mesna zajednica Omoljica je to prepoznala.

A šta je, u stvari, Fondacija Alek Kavčić i o kakvim se to besplatnim knjigama radi, tako opasnim za promociju u Kovinu?

Alek Kavčić je istaknuti naučnik iz oblasti elektrotehnike i informatike. Rođen je u Srbiji, gde je završio osnovnu školu, Matematičku gimnaziju i pohađao Elektrotehnički fakultet. Diplomirao je u Bohumu u Nemačkoj a doktorirao je u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je predavač na nekoliko univerziteta. Profesor Kavčić poznat je po revolucionarnom patentu u oblasti informatike (čitanje sa magnetnih diskova), zahvaljujući čemu je stekao značajnu sumu novca, a deo istog je odlučio da investira u promociju kulture i obrazovanja u Srbiji, kako bi đacima obezbedio Ustavom zagarantovano pravo na besplatno obrazovanje.

Fondaciju Alek Kavčić osnovao je 2019. godine u Srbiji i njen primarni cilj jeste promocija i unapređenje kulture i obrazovanja, sa fokusom na prosvetu, kao vitalnu oblast za napredak jednog društva. Prvi projekat Fondacije Alek Kavčić jeste omogućavanje učenicima u Srbiji njihovog prava na besplatno školovanje, što podrazumeva i besplatne udžbenike. Fondacija finansira izradu udžbenika do ulaska u štampariju: autorska prava, recenzente, urednike, dizajnere, takse Ministarstvu prosvete i ostale troškove, što iznosi u proseku oko 10.000 evra po jednom udžbeniku. Kada udžbenik dobije odobrenje Ministarstva prosvete Republike Srbije, Fondacija ga postavlja na svoj sajt www.besplatnabiblioteka.com, odakle svako pravno i fizičko lice sme da ga koristi i štampa u neograničenom tiražu. Digitalni, interaktivni udžbenici, koji su takođe odobreni od resornog ministarstva, postavljaju se na sajt www.interaktivnabiblioteka.com i oni se mogu koristiti potpuno besplatno. Izuzetak su čitanke i udžbenici za muzičko vaspitanje, zbog zaštite autorskih prava autora čije se pesme ili odlomci nalaze u ovim udžbenicima i oni ne mogu biti besplatno postavljeni na internet jer to sami autori ili njihovi naslednici ne dozvoljavaju. Na pomenuti način Fondacija Alek Kavčić omogućava potpuno besplatno korišćenje udžbenika sa interneta, njihovo kopiranje i umnožavanje u neograničenom broju primeraka.

Koordinatori Inicijative za besplatne udžbenike Alek Kavčić za kovinsku opštinu, prošle godine 3. decembra ugostili su profesora Aleka Kavčića i organizovali promociju udžbenika Fondacije. Promociji udžbenika prisustvovalo je tridesetak roditelja koji su se zainteresovali za ove jeftine udžbenike, koj su bili oduševljeni izgledom i sadržajem, jer su pre promocije dobili informacije da su udžbenici crno beli i povezani spiralom bez korica. Nažalost ni jedno odeljenje u kovinskim osnovnim školama se nije opredelilo da koristi udžbenike ove Fondacije.

S obzirom da se, pogotovu u nižim razredima osnovne škole, ukazuje potreba za štampanim udžbenicima i radnim sveskama, te da Fondacija nema obnovljive izvore finansija koji bi pokrili neograničene tiraže štampanih izdanja, ona omogućuje učenicima i roditeljima nabavku štampanih udžbenika po ceni troškova štampe, što iznosi 2,2 dinara po strani i oni su 4-5 puta jeftiniji od štampanih izdanja ostalih izdavača. Ova izdanja su urađena po najvišim grafičkim standardima, u punom koloru, sa plastificiranim koricama. Prijavom na Kutak za nastavnike, nastavnici mogu da dobiju besplatan primerak i da se uvere u kvalitet sadržaja i izgled užbenika.

V. Živkov

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments