Predsednik kovinskih Demokrata Srđan Vukša: Da DS nije ostavio projekte Naprednjaci ne bi imali šta da završavaju deset godina

Kovinske.info uputile su poziv svim strankama i partijama koje imaju svoje odbore ili predstavnike na lokalu, da se predstave i iznesu svoje viđenje lokalne političke scene.

One koji su se odazvali i prihvatili naš poziv, predstavićemo na portalu.

Na lokalnoj političkoj sceni Demokratska stranka postoji već pune 33 godine. Jedna je od najstarijih u kontinuiranom trajanju u Kovinu i jedna od okosnica demokratskih promena, kao i nosioca vlasti posle oktobra 2000. godine, pa narednih osam godina.

Šta se dešava u poslednje četiri, jesu li se ugasili mesni odbori, koliko je bojkot promenio stranku, ojačao ili oslabio i šta su sada koraci i potezi lokalnih predstavnika Demokratske stranke, pitali smo predsednika OO DS Srđana Vukšu.

Šta se desilo sa DS Kovin nakon bojkota izbora 2020. godine?

-Kao što znate, Demokratska stranka, a samim tim i lokalna organizacija u Kovinu odlučila se za bojkot izbora na svim nivoima 2020. godine. Razlozi za takvu odluku Glavnog odbora bili su brojni, razumni i objektivni, ali to sada više nije tema. Ono što jeste važno i što mora biti tema su rezultati te odluke. Iako sam se svim srcem zalagao za bojkot izbora do promene izbornih uslova i opšteg izbornog ambijenta, mišljenja sam da on (bojkot) nije dao očekivane rezultate. Režim je uprkos bojkotu opozicije, blago uzdrman, ipak opstao, a opozicija je iz te odluke izašla slabija! Konkretno, DS je širom Srbije ostao bez prostorija, a ponegde i bez dela članstva, jer se nisu baš svi složiili sa odlukom većine na Glavnom odboru i napustili su organizaciju. Ima, naravno i drugačijih primera…

-Mislim da je Kovin drugačiji primer i čini mi se da je naš odbor iz te odluke izašao jači i jedinsveniji. Možda zbog toga što je OO DS Kovin pokrenuo bojkot kampanju pre svih ostalih, još 2018. godine na izborima za Savet MZ Mramorak?! Možda i zbog toga što su već početkom 2019. godine naši odbornici jedini napustili zasedanja SO Kovin i pridružili se građanima na ulici u šetnjama tokom protesta #1od5miliona, a možda su razlozi i čist altruizam i entuzijazam?! Znam sigurno da je Demokratska stranka u Kovinu iz tog petogodišnjeg bojota izašla kao kompaktna organizacija i jasna alternativa širokoj koaliciji SNS-SPS-JS-SVM. Da odem korak dalje, izgovoriću naglas da nam je bojkot pomogao da svedemo organizaciji na razumnu meru rasterećenu svakog nepotizma.

Kakva je sada organizaciona mreža? Ima li mesnih odbora?

-Odlično pitanje. Bez aktivnih mesnih odbora ne možemo se takmičiti sa vojnički ustrojenom Srpskom naprednom strankom. Da Vam kažem, mi smo u redovnom izbornom terminu izabrali novo rukovodstvo u Kovinu 31. 03. 2023. godine i prvo što smo uradili je da smo doneli odluka o teritorijalnoj organizaciji OO DS Kovin i podizanju mesnih organizacija u skladu sa tom odlukom. U praksi to znači – podizanje organizacije u svakom selu.

Tragedije u Beogradu i Smederevu koje su se desile početkom maja i protesti „Srbija protiv nasilja“ koji su potom usledili i koji traju već četiri meseci u Beogradu su nas skrenuli sa prvobitnog plana, ali da kažem da smo na Izbornoj skupštini krajem aprila izabrali MO DS Deliblato koji će do lokalnih izbora voditi Marijana Kožić, i da je Izvršni odbor dobio zadatak da tokom jeseni održi izborne skupštine za sve mesne odbore gde postoje uslovi. Vidite, DS je tokom 33 godine rada i postojanja u Kovinu uvek imala zaokruženu organizaciju, jake mesne ogranke, ozbiljnu debatu unutar odbora i odgovorne ljude. Mi znamo koliko je važno imati sve delove organizacije i trudićemo se svim silama da je zaokružimo, ali građani treba da znaju da je danas daleko teža situacija nego recimo1996. ili 2015. Pored ogromnog truda i zalaganja članova našeg odbora, ogromni, i za sada nerešivi poblemi postoje u Pločici, gde se naši malobrojni članovi prosto plaše da se javno deklarišu i aktiviraju, i u Skorenovcu gde je najmlađi član Demokratske stranke nedavno napunio 67 godina.

Kako vidite sebe na izborima 2024.? Da li kao okosnicu nekog

demokratskog fronta i sa kim?

-Udržićemo se sa građanima! Za nas kao Demokratsku stranku, ali i za građane opštine Kovin najvažnije treba da bude da smo mi spremni za samostalan izlazak na lokalne izbore. Da smo odredili kandidate i nosioca liste i da smo kadri da se kandidujemo i izađemo na izbore u roku od 30 dana od raspisivanja izbora. Ipak, Srbija je danas takva država da sve, pa i kako će opozicija nastupiti na izborima, zavisi isključivo od raspoloženja Aleksandra Vučića. Ne od Vlade Srbije i Ministarstva za upravu i lokalnu samoupravu. NE, iskljućivo od Vučića zavisi da li će i po 5. put raspisati vanredne parlamentarne izbore i spojiti ih sa lokalnim i pokrajinskim izborma ili će ipak odlučiti da posluša opozicione zahteve i omogući razdvajanja izbora. Volja je njegova, ali šta god i kako god on odlučio, mi smo spremni. Što se tiče potencijalnih koalicija, nedavno su četiri stranke (DS, Moramo, SRCE i Rumunska stranka) potpisale deklaraciju o izbornoj saradnji u Novom Sadu. Nadam se da će se toj grupaciji stranaka pridružiti i ostale građanske opozicione stranke i da će se tražiti model zajedničkog izlazka na izbore. Istina je da u Kovinu to ne menja situaciju zato što smo mi (Demokratska stranka) ovde jedina organizovana građanska opoziciona politička stranka, ali biće lakše i nama ako se još neko pojavi i pridruži nam se. Do izbora ima još najviše 8 meseci. Šanse su male da se napravi organizacija, ali nije nemoguće da se za to vreme pojavi još neko povereništvo. Ako ipak ostanemo sami, ponavljam, udržićemo se sa građanima!

Šta je Vaša poruka biračima?

-Poštovani sugrađani, u medijskom mraku u kojem tako dugo živimo, nije bilo mnogo mogućnosti i prostora da Vam se obratim i da vas upoznam sa onim što smo uradili u poslednjih 7-8 godina u Odboru. Demokratska stranka je prošla kroz jedan veoma težak, bolan i mukotrpan proces samootrežnjenja koji možemo zvati katarzom. Grešaka je bilo i verovatno će ih biti i u budućnosti, ali samo onaj koji nikada ništa nije radio, nikada nije ni grešio, a na greškama svih onih koji su nekada predstavljali našu organizaciju, a koji su danas deo Naprednjačke oligarhije, mi smo naučili da se borimo i da nosimo sve „epitete“ koje su nam upravo oni ostavili u amanet.

Prethodni saziv OO DS Kovin je uradio ogroman posao i vratio stranku članstvu, očistio je od karijerista i ugasio nepotizam kao model ponašanja u stranci. To u brojevima znači da je kroz revizije oko 550 članova skinuto sa spiska članova, i na tome sam veoma zahvalan svima onima koji su bili deo tog posla i tog saziva. Ovaj, aktuelni saziv OO DS Kovin treba da nađe način da se ujedini sa građanima i da pokaže u brojevima, na terenu i kvalitenom ponudom vrlo ozbiljnih i ostvarenih ljudi, da alternativa Naprednjacima ipak postoji. Srpska napredna stranka je uništila našu opštinu i svi projekti na koje razbacuju naš novac su osuđeni na propast. Bazen. Igralište na placu bivšeg Doma JNA. Maketa toka Dunava na Gradu. Lažni investitori iz Turske i Bugardse. Skoro sve čega su se dohvatili…

Kamen na kamenu nije ostao nakon koalicije Radikala i Socijalista i promena 2000. godine. Nemojte misliti da će biti drugačije nakon koalicije Naprednjk, Socijalista i Stranke vojvođanskih Mađara.

Za kraj, želim da poručim građanima da OO DS Kovin 16.09.2023. obeležava 33 godine od obnove rada u Kovinu. Za sve te godine, duže od 25 godina smo radili za građane u opoziciji, a kraće od 8 godina smo proveli u vlasti, deleći odgovornost sa svim ostalim stranka Skupštinske većine. Ne dozvolite da vas obmanjuju. Da DS tada nije napravio projekte Industrijske zone,Hitne pomoći, Hale za male sportove, pokrenuo obnove puteva, vrtića, škola, pa čak i tu nesretno obavljenu privatizaciju. itd.. Naprednjaci ne bi imali šta da zavrsavaju 10 godina kasnije, kao što ni oni koji budu došli iza njih neće znati šta da rade od problema.

V. Živkov

Podeli vest:
3 6 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments