Jezero Šljunkara u Kovinu: Bazen naš nasušni

Umesto otvorenog i očišćenog veštačkog jezera poznatog kao Šljunkara, pre oko pet godina počelo je uređenje čitavog kompleksa, u sklopu projekta za izgradnju sportsko-rekreativnog centra „Šljunkara“, sa zatvorenim bazenom. Prvo je srušen ugostiteljski objekat, koji je neposredno pre toga renoviran i uređen, a potom je i zabranjeno kupanje na Šljunkari, jer su se dve osobe udavile u razmaku od tri dana, upravo ispod mesta gde je započeta gradnja bazena. Tako je početak ove gradnje imao svoj nesrećni čin, iako, naravno, niko nije kriv za utapanje, pošto jezero nikada nije bilo GRADSKO kupalište, te s toga nije ni imalo obezbeđene spasioce i druge mere bezbednosti. No, to nije sprečilo zlurade glasove da gradnju bazena nazovu Skadrom na Šljunkari, koliko zbog samih okolnosti toliko i zbog prolongiranja rokova.

Bazen je od prvobitnog projekta sveden na manji obim, tako da će to sada biti pokriveni bazen dimenzija 33 puta 20 metara u sklopu koga će biti svlačionice, kafe bar i neki drugi nužni sadržaji. Ne više i restoran i kuhinja za 300 osoba i slično.

Sudeći po podacima koje smo dobili od nadležnih, u toku je druga faza završnih radova na objektu bazena, sa kojom se bukvalno ceo objekat završava do kraja, a što će značiti da građani opštine Kovin dobijaju bazen s početkom 2024. godine.

U početnoj zemljanoj fazi gradnje, posao je bio poveren preduzimačkoj radnji iz Crne trave, a potom je raspisana javna nabavka na 190 miliona dinara. Posao je poveren preduzeću Gradcom build DOO iz Pančeva, registrovanom za gradnju puteva, auto-puteva i mostova, koga zastupa Vladimir Zarin iz Pančeva Preduzeće Gradcom build DOO registrovano je 2018.godine sa 100 dinara imovine, koliko je i dalje upisano u APR, međutim po poslovnim podacima gradi jako mnogo i za brojne naručioce.

Tek što su započeli poslovi u drugoj fazi, izvođač otkriva da vrednost radova premašuje iznos dat u pozivu za javnu nabavku, jer su pogrešno procenjene neke pozicije. I sa 190 miliona dinara, nabavka, odnosno vrednost posla skače u drugoj fazi na 280 miliona ( za gotovo stotinu miliona dinara).

No, ubrzo se pokazalo da ne postoji ni odgovarajuća građevinska dozvola. Tako je, dok su se već dizale konstrukcije i nazirao kostur bazena, urađena izmena projekta za građevinsku dozvolu za PRVU fazu, što je nametnulo i dodatne izmene za drugu fazu.

U drugoj „b“ fazi raspisana je nova javna nabavka za 166 miliona dinara, sa kojima će posao biti dovršen do kraja, do pločica i sanitarija, rekli su nam u opštinskoj upravi. Posao je poveren istom izvođaču Gradcom build doo iz Pančeva koji je uključio i svoje podizvođače, a između ostalih i kovinski „Statik“. U julu 2023. godine potpisan je ugovor između naručioca i izvođača, utvrđene sve obaveze kao i rok od 90 dana za završetak radova, a rok teče od momenta uvođenja izvođača u posao. Polovinom avgusta izvođač još nije bio uveden u posao.

Opština Kovin je do sada uložila iz budžeta građana, 348 miliona ( sa ovih 166 koji su namenjeni za završetku druge faze), a drugi deo sredstava obezbeđuje pokrajinski fond do iznosa od oko 235 miliona dinara. To znači, ukoliko ne bude opet nekih nepredviđenih odstupanja od projekta i ukoliko sve bude teklo po planu, bazen na Šljunkari koštaće 583 miliona dinara ili skoro pet miliona evra.

Na Šljunkari je u toku priprema terena i radovi u sklopu projekta izgradnje kampa sa pratećim sadržajima, a prema generalnom projektu, kasnije, kad sve bude gotovo izmuljaće se i voda jezera, te će se tako zaokružiti sportsko.rekreativna ponuda ovog prostora.

Gradnja bazena na Šljunkari trpi mnogo kritika, najviše od onih kojima nedostaje uređeno jezero, ali i od onih koji smatraju da je besmisleno imati zatvoreni bazen u šumi, na pet kilometara od grada. Na oko pedeset kilometara od Kovina, kompleks Relax u Kovačici je stavio ključ u bravu jer nije bio u stanju da sam sebe izdržava.

Logično je pitanje kako će jedan mali bazren da izdržava sam sebe, naročito tokom zimskih meseci kada bude trebalo da se greje i osvetljava?

Rok za završetak se primiče, sudeći po podacima iz ugovora sa izvođačem. Kakvi su dalji potezi i hoće li bazenom upravljati grad ili će biti dat nekom drugom na gazdovanje, tek će se videti. Javnosti ostaje da prati da li će posao biti urađen kako su se na to obavezale ugovorne strane i da li će opravdati pet miliona evra koje su odvojili poreski obveznici.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Jezero Šljunkara u Kovinu: Bazen naš nasušni – Kovinske.info […]