„Triput merismo, triput kratismo i opet kratko“ ili zašto su produžavani rokovi za završetak bazena i kad će kraj?

Obilazak radova na bazenu koji je prijavljen kao završen još tri nedelje ranije

Bazen u Kovinu još nije za upotrebu, a kada će, ne zna se! I to nije vest. Vest bi bila da je bazen na Šljunkari konačno, posle pet godina, spreman za kupanje! Ali nije.

17.09.2024. – Prema odgovoru na pitanja vezana za bazen, koja smo dobili od LER, odnosno stručne službe u opštini Kovin, 10.09. 2024. izašla je na lice mesta Komisija koju je formirao investitor, odnosno opština Kovin, da utvrdi završenost radova, za koje je izvođač radova Gradcom build još 05.maja tvrdio da su gotovi, sa namerom da preda bazen investitoru. Komisija je već samo vizuelnim pregledom utvrdila da radovi nisu gotovi. što znači da Gradcom buld, tri godine pošto je uveden u posao završetka II faze i četiri produženja rokova, još nije završio posao.

Novi rok 31.oktobar 2024. godine

U međuvremenu, rokovi su produžavani, sve uz opravdanje da su se stvari iskomplikovale, a da li će sada u roku Gradcom otkloniti nedostatke, tačnije, do 31.oktobra 2024. godine, koliko je od Komisije dobio vremena, videće se. Ukoliko ih ne otkloni biće pokrenuti elementi finansijskog obezbeđenja i bankarskih garancija, kaže opštinska uprava. Čak i da bude sve gotovo do tada, predstoji tehnički pregled i upotrebna dozvola, a to znači da bi u najboljem slučaju mogao da bude organizovan doček 2025. nove godine na kovinskom bazenu.

U dopisu opštinske uprave stoji da je za opremanje i izgradnju bazena planirano oko 750 miliona dinara, međutim, postoje pisani tragovi iz 2021. godine, gde tadašnja predsednica opštine Sanja Petrović u izjavi za medije kaže da je planirano 650 miliona:

Bazen sve skuplji, jezero sve manje

Ukupna vrednost izgradnje ovog kompleksa iznosi 650 miliona dinara, a suština projekta sportsko-rekreativnog centra na Šljunkari je da sportistima, rekreativcima, turistima i svim građanima naše opštine, kao i, nadamo se, mnogobrojnim stranim turistima, omogućimo da koriste sve raspoložive kapacitete objekta tokom cele godine, a u letnjim mesecima da imaju raznovrsniju ponudu. Želimo objekat koji se pre svega uklapa u prirodni ambijent, čak i u konfiguraciju terena, sa određenim savremenim partijama koje naglašavaju svojom pojavom funkciju i značaj građevine, što će doprineti da ovo bude još privlačnije mesto za obilazak, sport i rekreaciju“, naglasila je još predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović 23.11.2021. Vojvodina uživo

Izabrani izvođač radova „Gradcom build“ doo Pančevo, uveden je u posao 24.08.2021. godine za izvođenje radova na izgradnji objekta gradskog kupališta u Kovinu – II faza po Ugovoru. Posle toga, potpisano je još pet aneksa ugovora, tako da je rok za završetak ove faze bio 29.11.2023. godine. Radovi po ovom ugovoru su završeni, a primopredaja radova izvršena je 27.12.2023. godine. Ukupna vrednost izvedenih radova iznosila je 339.779.598,40 dinara sa PDV-om.

„Ko vam je ovo radio?“

Ugovor sa istim izvođačem za završetak radova druge faze, i pored činjenice da je pet puta menjao uslove prvobitnog dogovora i produžavao rokove, potpisan je 20.07.2023. godine, Ugovorena vrednost radova iznosila je tada 138.800.000,00 dinara bez PDV-a, odnosno 166.560.000,00 dinara sa PDV-om. Vršioci stručnog nadzora, u prisustvu predstavnika investitora uveli su u posao izvođača radova, dana 22.09.2023.god., a rok za završetak ugovorenih radova bio je 90 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao. Jezero Šljunkara u Kovinu: Bazen naš nasušni – Kovinskeinfo

Međutim, izvođač ponovo traži produženje rokova i potpisuju se četiri aneksa ugovora, a izvođač Gradcom umesto 90 dana dobija 241 dan.

– Aneks I ugovora, potpisan 20.12.2023.god. kojim je produžen rok za izvođenje radova za 51 dan, do 10.02.2024.god., a na osnovu obrazloženja Vršioca stručnog nadzora, u kojem se kaže da je u toku realizacije radova u oblasti mašinskih instalacija došlo do problema regulacije predviđenih instalacija grejanja i klimatizacije u prostorijama bazena i svlačionice, a koje nije bilo moguće sagledati do ove faze izvođenja radova, zbog složenosti konstrukcije objekta. Zato je neophodno da odgovorni izvođač radova mašinskih instalacija da predlog rešenja dopune PZI – mašinske instalacije kako bi se utvrdio pravilan visinski raspored instalacija grejanja i klimatizacije. Novonastala situacija onemogućava završetak preostalih radova u delu povezivanja elemenata mašinskih instalacija i njihovog puštanja u rad. „Izvođač radova će odmah po usklađivanju projektne dokumentacije pristupiti nastavku izvođenja radova koji se odnose na montažu elemenata grejanja i klimatizacije.“

Sanja Petrović ponosna na kapitalnu investiciju

– Aneks II ugovora, potpisuje se 08.02.2024.god. kojim je produžen rok za izvođenje radova za 30 dana, do 11.03.2024.god., a na osnovu obrazloženja Vršioca stručnog nadzora od 07.02.2024. godine, u kojem se kaže da je „montaža elemenata grejanja i klimatizacije i njihovog puštanja u rad, veoma komplikovan proces i potrebno je dodatno vreme i angažovanje većeg broja stručnih kadrova kao i zbog svih predloženih izmena neophodna je i promena redosleda završetka određenih građevinsko zanatskih i elektro radova, a koja zahteva dodatno vreme za izvođenje i usklađivanje“.

-Istog dana 08.03. potpisan je i Aneks III kojim je produžen rok za izvođenje radova za 50 dana, do 30.04.2024.g., a na osnovu obrazloženja Vršioca stručnog nadzora, da su usklađivanja i izmene projektne dokumentacije PZI – Projekta mašinskih instalacija značajno uticala na izvođenje tih radova i da oni zahtevaju dodatno vreme kako bi se objekat bazena stavio u funkciju i obezbedilo njegovo pravilno i ekonomski opravdano funkcionisanje. „Zbog komplikovanog procesa izvođenja radova i zbog svih predloženih izmena neophodna je i promena redosleda završetka određenih građevinsko zanatskih i elektro radova, a koja zahteva dodatno vreme za izvođenje i usklađivanje.“

– Aneks IV ugovora, dana 29.04.2024.god. kojim je produžen rok za izvođenje radova za 20 dana, do 20.05.2024.g. , a na osnovu obrazloženja Vršioca stručnog nadzora, da se zbog ugradnje specifične opreme koju su isporučioci morali da dorade segmentima iz uvoza, a kako isporuka tih segmenata kasni zbog carinskih formalnosti, te je odložena i isporuka opreme od strane proizvođača, a što onemogućava završetak ugovorenih radova u predviđenom roku, zbog čega se zahteva produženje roka za još 20 kalendarskih dana, odnosno do 20.05.2024. godine, koliko je neophodno za isporuku opreme od strane proizvođača i ugradnju istih.

U maju biće u oktobru, u oktobru biće ko zna kad

Gradcom build je 05. maja obavestio investitora da su radovi završeni, a svi oni koji su 30. maja na poziv tadašnje predsednice opštine Sanje Petrović, došli da obiđu gradilište mogli su i bez stručnog znanja da vide da radovi nisu ni izbliza gotovi. O tome su svedočili i radnici koji su se tamo zatekli na zemljanim radovima.

Finiširanje pred pokazivanje

Opština Kovin obrazovala je 05. septembra Komisiju za primopredaju radova na izgradnji objekta gradskog kupališta u Kovinu. Komisija je utvrdila da radovi nisu gotovi.

Zaključak Komisije je da se navedeni radovi i navedeni nedostaci kao i pribavljanje nedostajaće dokumentacije, mogu završiti u roku od 50 dana tj. do 31. oktobra 2024. godine. Nakon tog roka Komisija će ponovo obići objekat bazena i izvršiti pregled izvedenih radova. Ukoliko Komisija utvrdi da su svi radovi završeni i svi navedeni nedostaci otklonjeni, pristupiće se proceduri tehničkog prijema i ishodovanju upotrebne dozvole za objekat, kako bi se pustio u rad.“- kaže se u odgovoru iz opštinske uprave, na naša pitanja vezana za bazen.

Izvođač „Gradcom build“ predao je nezavršeni objekat ne bi li ispoštovao dati rok, a za to je dobio 488.091.772,00 od ukupono ugovorene sume od 506 miliona. Bezmalo, dobio je gotovo celokupnu sumu koja je dogovoreno iako je konstantno probijao rokove, tražio dodatna sredstva u samom startu (vidi link u tekstu), imao visok stepen tolerancije od nadležnih, tačnije od samog vrha lokalne vlasti.

Kako nam je rečeno, sve što treba za bazen je odmah nabavljeno, počev od rekvizita, opreme, sadržaja, do dva vozića za prevoz do kupališta, da bude tu kad bazen proradi.

Ključno je pitanje: ko je odgovoran za ovako nedomaćinsko ponašanje prema lokalnom budžetu, poreskim obveznicima, građanima i koliko će to ljudi dobiti posao u ovoj kapitalnoj investiciji, da bazen ima opravdanje jer će hraniti neke porodice?

A s druge strane, koliko će koštati održavanje tog istog bazena, jednog dana kad konačno bude predat ( ako bude predat), na upotrebu? I ko će i kako to platiti?

U prelistavanju sadržaja u ovim novinama čini se da svako malo pišemo o bazenu.

Prosto se nameće.

Bazen ne prestaje da jede budžetske pare, a realno, za ovih deset godina i nije bilo druge privredne investicije kojom bismo mogli da se bavimo. Za pet godina neke sposobne vlasti sagrade nove gradove, struktura koja je upravljala opštinom Kovin nije bila u stanju da završi jedan mali bazen. I nije kriv izvođač i njegovi podizvođači. U duhu poslovne politike, odgovoran je onaj ko izabere loše partnere i saradnike. U turizmu, recimo, organizator putovanja snosi teret odgovornosti za izbor prevoznika, hotelijera i tu nema opravdanja ako neko u tom lancu zakaže. Zna se ko je prodao aranžman putniku!

Ko je nama prodao ovaj aranžman?

V.Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments