Ekološka udruženja i javna politika. Iako na istom zadatku često deluje da su na suprotnim stranama

16. 10. 2024. – U ponedeljak, 14. oktobra 2024. godine, u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac u Deliblatu, održana je tribina pod nazivom „Kako do zelenijih javnih politika?“, koju je organizovalo Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“. Ova tribina deo je projekta „Za transparentnije zelene javne politike u opštini Kovin“, koji se realizuje kroz program podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Tribina je okupila stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine i predstavnike civilnog sektora, koji su govorili o izazovima, mogućnostima i iskustvima u oblasti kreiranja i sprovođenja javnih politika koje podržavaju održivo upravljanje prirodnim resursima.

Aleksandar Sarmeš, upravnik Specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“, govorio je o izazovima i benefitima upravljanja zaštićenim područjem. Posebno je istakao važnost očuvanja biodiverziteta i potrebe za boljom saradnjom između lokalne zajednice, institucija i civilnog društva kako bi se osigurao održiv razvoj i zaštita prirodnih resursa. Takođe naveo je i značaj Saveta korisnika koji je SRP „Kraljevac“ pored Nacionalnih parkova za sada jedini uveo.

Božena Pavela iz Ekološkog pokreta Padina (Ekop) predstavila je aktivnosti svoje organizacije u borbi da se SRP „Dolina kod Padine“ proglasi rezervatom prirode. Ona je naglasila koliko je važno uključiti lokalnu zajednicu u proces donošenja odluka koje se tiču zaštite životne sredine, posebno u ruralnim sredinama.

Marija Simić Savić iz Udruženja EkoMar iz Kragujevca govorila je o tome šta su javne politike i predstavila primere dobre prakse iz Kragujevca. Njeno izlaganje bilo je usmereno na važnost transparentnosti u donošenju javnih politika, kao i na značaj uključenja građana u proces donošenja odluka. Ono što je naglasila u svom izlaganju je da lokalne samouprave retko, a uglavnom nikada ne organizuju javne rasprave po pitanju ekoloških tema. Primer koji je navela je da je skupština grada Kragujevca dva sata pre zasedanja organizovala javnu raspravu naravno samo pro forme.

Foto TOOK

Aleksandra Paunović iz udruženja Pridruži se iz Paraćina osvrnula se na primere dobre prakse iz Paraćina, gde je lokalna zajednica uspela da utiče na donošenje ekoloških odluka i doprinese transparentnosti procesa.

Moderator tribine bila je Milica Živković, menadžer projekta, koja je uspešno vodila diskusiju i omogućila aktivno učešće publike u postavljanju pitanja i razmeni iskustava.

Tribina je pružila važan uvid u aktuelne izazove u oblasti ekoloških politika na lokalnom nivou, kao i primere uspešnih inicijativa koje mogu poslužiti kao modeli za druge zajednice u Srbiji.

M. LJ.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments