Počinje Smotra arheološkog filma u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu

Večeras, sa početkom projekcije od 20:00 časova počinje 23. Međunarodna smotra arheološkog filma u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu. Projekcije će biti emitovane u dvorištu biblioteke, a u slučaju lošeg vremena projekcije će biti emitovane u potkrovlju ustanove. Da podsetimo, u tri dana smotre, biće prikazano 6 srpskih dokumentarnih filmova.

Čast da otvori Smotru arheološkog filma pripalo je ostvarenju „Srednjovekovna moda“ autora Svetlane Ilić. Publika će imati priliku da se upozna sa odevanjem i kostimima u srednjovekovnoj Srbiji, u periodu od XI do XVI veka. Povod za ovaj dokumentarni film je objavljena monografija „Srpska srednjovekovna vladarska i vlasteoska odeća“ istoričara umetnosti, dr Bojana Popovića, koju je objavio Muzej Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ovo je svojevrsna saga o srpskoj srednjovekovnoj modi ovekovečenoj na zidovima drevnih srpskih crkava i manastira. Trajanje filma je 38 minuta.

Drugi film koji će publika vešeras moći da pogleda je „Toplica u srednjem veku“ autora Svetlane Ilić. Ovaj film prikazuje zadužbine koje je Stefan Nemanja izgradio u Toplici. Reč je o manastiru Svetog Nikole podignutom na brežuljku iznad ušća Banjske u Toplicu i manastiru Svete Bogorodice koji je izgradio iznad ušća Kosanice u Toplici. Pored ova dva manastira, biće predstavljena i tri utvrđanja: Marina kula, Brankova kula i Ivan kula, čije ostatke i danas vidimo duž magistralnog puta Kuršumlija – Merdare. Trajanje filma 29 minuta.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments