Po prvi put oni koji u subotu 13. januara dođu u Deliblato, moći će da uživaju u „Zimskim gastro čarolijama“. Kako tradicija nalaže u Vojvodini, svaka vojvođanska zima je period svinjokolja i pripremanja vojvođanskih delikatesa, kobasica, čvaraka, krvavica, belih kobasica, kavurme i tako dalje. Inicijator i organizator ove manifestacije je Klaster Deliblatska peščara, a ispred njega Petar Stamenović vlasnik Deliblatske čarde, gde će se ceo program i odvijati.
– U zimskim danima, ništa ne može tako da nas razveseli i ugreje kao sveži, vrući čvarci, a manifestacija je zamišljena da promoviše banatske gastronomske proizvode, rekao nam je Stamenović
Zimske gastro čarolije će, pored promotivnog, imati i takmičarski deo. Takmičari će odmeriti svoja umeća u pravljenju kobasica, topljenju čvaraka, kuvanju rakije i kuvanju vina. Svaki od ovih proizvoda se zasebno boduje i na kraju se sabiraju bodovi. Stručni žiri imaće težak zadatak.
Za kraj ove manifestacije predviđena je vožnja konjskim zapregama, proglašenje pobednika i degustacija proizvoda.
-Uz muziku tamburaša i dobro raspoloženje, očekujemo dobro druženje i uživanje u gastronomskim delicijama, poručuje posetiocima Petar Stamenović.
Treba napomenuti da pored degustacija proizvoda, ovi proizvodi se mogu kupiti.
Ako još ima mesta za prve „Zimske gastronomske čarolije“ ne propustite priliku da 13. januara budete u Deliblatu.
M. Lj.