NUNS: Za Slavka. Za nas kojima su izbili dah.

Nakon 10 meseci skrivanja od javnosti, Apelacioni sud je u petak objavio odluku kojom je  četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti oslobodio krivice za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. 

25 godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde. 

Izbili su nam dah. Zanemeli smo.

Nema više tih reči koje možemo da uputimo pravosuđu koje se predalo pred silom.“- stoji u pismu koje je Nezavisno udruženje novinara Srbije uputilo svojim članicama, zajedno sa pozivom da se 05. februara u 14 sati okupe, sa prijateljima i rođacima, ispred Apelacionog suda u Beogradu, u znak protesta zbog oslobađajuće presude za počinioce ubistva novinara i urednika Slavka Ćuruvije.

Javnoat je šokirana i poražena ovom odlukom, a neko je ovih dana konstatovao da je na Slavka drugi put izvršen atentat. Porodica je u teškom bolu jer je ovo brutalno ubistvo iz 1999. godine ostalo nekažnjeno, a javnosti je poslata poruka da se na novinare može pucati, jer se neće kazniti krivci.

Protest organizuju Koalicija za slobodu medijia koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost i Udruženje novinara Srbije (UNS)  i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Organizatori pozivaju građane da dođu i iskažu svoj protest zbog oslobađajuće presude, a da sa sobom ponesu ogledalo, kako se kaže u pismu: „da pokažemo pravosuđu sopstveni odraz“.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments