Na vest da Kovin dobija školu: Graditi i sanirati nije isto

Najavljujući šta će se sve graditi i praviti u Srbiji do 2027. godine, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, je pred novinarima rekao da se sprema gradnja preko 60 škola i dvadesetina vrtića. Onda su u medijima osvanuli naslovi da je u Barajevu i Kovinu upravo počela gradnja škole, a u drugim gradovima uskoro kreće.

Za druge gradove mi ne znamo, ali za Kovin smo ostali zaista zatečeni i profesionalno malo i postiđeni.

Jedan tako ozbiljan i kapitalni projekat kao što je izgradnja nove škole nama da promakne?! Niti o tome ima reči u opštinskim dokumentima i investicionim planovima, niti se negde vidi gradilište! Zaista, gde se u Kovinu gradi škola, pitali smo i čitaoce, jer možda je to neka lokacija koju mi ne poznajemo?

Krenula su nagađanja.

Možda se gradi škola za OŠ „Desanka Maksimović“ koja je više od 30 godina podstanar u zgradi Gimnazije i za koju se stalno priča da će dobiti zgradu. Možda! Ali, predsednik je rekao da upravo počinje gradnja, gde? U II Mesnoj zajednici? Gde? Nema odgovora.

Onda smo podrobnije prelistali medije koji su o tome pisali i naišli i na interpretaciju da se u Kovinu grade dve škole. Onda su stvari počele da dobijaju smisao. Samo:

ne grade se, nego se rekonsturišu, saniraju, ako se na njih misli? Tačno je da su budžetom za ovu godinu predviđena sredstva za sanaciju škole u Dubovcu i za zamenu stolarije i sanaciju problema u Bavaništu. Bavanište demantuje Mramorak: Nismo dobili ništa već godinama – Kovinskeinfo.rs Ali, ne gradi se od temelja, samo se rade stvari koje svaki dobar domaćin radi na svojoj kući: održava je!

I dok je domaćin u red stavio dve škole, treća Lonci i kante za kišnicu u školi u Mramorku. Od sve pomoći opština poslala inspektora, čije rešenje ne poštuje, niti se oglašava – Kovinskeinfo.rs najviše strahuje od kiše, jer ne zna hoće li imati dovoljno sudova da skupi kišnicu.

U jednoj četvrtoj ( ili je sada već peta pomenuta, prim KI), nadležni brinu da uopšte upišu decu. Zbog velike migracije lokalnog življa, Skorenovačka škola spala je na 50 učenika.

Kad smo već kod broja dece, realno sve mesne škole kubure sa brojem dece. Sve ih je manje, učionice su sve praznije, pa su zbog racionalizacije pre par godina i združene u upravi. Na području opštine ukupno je 2500 učenika, a stanovnika je 28.000.

I to je sad taj presek ukratko kad su nam škole u pitanju.

Lepo je praviti školu, ali ko će da pravi decu?

Odgovornost političara i javnih ličnosti je u onome što će da izgovore. Nije isto graditi i popravljati. Nije isto iz temelja krenuti i popeti se na bušan krov.

Zato, prema trenutnim informacijama, a raspitivaćemo se još, u Kovinu SE NE GRADI ŠKOLA.

A ko je Predsedniku dao takvu informaciju, mi ne znamo.

V.Ž.

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments