Akcija škole u Gaju: „Kada se reciklira priroda profitira“

Ekološka svest se razvija na praktičnom primeru. Nastavnica Sanja sa svojim đacima

Početkom nove školske 2023/24 godine, na inicijativu i u organizaciji nastavnice biologije Sanje Tošić, učenici OŠ „Miša Stojković“ iz Gaja započeli su akciju pod nazivom “ Kada se reciklira priroda profitira„, prikupljanja plastičnih flaša i limenki za reciklažu. Đaci, pored toga što su naučili šta je to recikliranje, naučili su i koliko je to bitno za očuvanje prirode oko nas. Naučili su koliko plastični otpad i limenke mogu da zagade zemljište, vodu pa čak i životinjski svet. Predviđeno je da projekat traje do kraja školske godine, a đaci jednom mesečno donose plastične flaše i limenke, kada dolazi kamion firme koja se bavi reciklažom i otkupljuje reciklažni materijal. Novac koji se na ovaj način prikupi na kraju školske godine biće upotrebljen isključivo za potrebe učenika ove osnovne škole.

Ovu akciju učenika prepoznali su i prihvatili i meštani Gaja, koji su takođe učenicima pomagali u sakupljanju plastičnih flaša i limenki. Po rečima meštana, ova akcija je pored toga što će učenici imati neke koristi od ovog sakupljanja, koristi će imati i celo selo, jer je za pola godine koliko traje akcija Gaj znatno čistiji, a posebno se nigde ne mogu videti limenke i flaše.

Ovakvu akciju učenika osnovne škole imaće uskoro i OŠ „Đura Filipović“ iz Pločice, kojoj se deca podjednako raduju.

Možda je ovo dobra prilika da se u akcije prikupljanja plastičnog i limenog otpada za reciklažu uključe i druge škole i ne samo one? Jedno je sigurno, učenici iz OŠ „Miša Stojković“ Gaj rade pravu stvar za naše društvo i za ekologiju uopšte i zaslužuju sve pohvale.

M.Lj.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments