Bolnica Kovin se na svečanosti zahvalila Japanu za donaciju. Vozilo i bolnički kreveti popravili kvalitet usluga i smeštaja pacijenata

16. 06. 2024. – Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Kovin“ u Kovinu dobila je 78.160 evra donacije Vlade Japana za nabavku ambulantnog sanitetskog vozila i medicinskih kreveta. Ugovor o ovoj donaciji potpisali su u februaru 2022. godine ambasador Japana u Srbiji njegova ekselencija gospodin Takahiko Kacumata i v. d. direktorka bolnice dr Jovanka Petrović.

U kovinskoj bolnici upriličena je mala svečanost i konferencija za medije povodom uspešne realizacije ove donacije. Tom prilikom Spwecijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti posetili su savetnik u ambasadi Japana gospodin Tetsuya Tsubota, savetnica ministra zdravlja u Repulici Srbiji dr Vera Stoiljković i zamenik Pokrajinskog sekretara za zdravstvo AP Vojvodine dr Olivera Ivanov. Prisutnima je predstavljeno ambulantno sanitetsko vozilo koje po rečima direktorke dr Jovanke Petrović, izuzetno znači Bolnici i pacijentima za bržu, bolju i efikasniju zdravstvenu uslugu, jer trećinu svih prevoza pacijenata u druge opšte bolnice radi dijagnostike ili hitne intervencije koriste upravo ovo sanitetsko vozilo. Nakon toga delegacija je obišla i jedno odeljenje koje je opremljeno krevetima iz ove donacije. Ukupno je zamenjeno na više odeljenja 80 dotrajalih kreveta, modernim i novim koji su unapredili uslove zdravstvene nege obolelih. Gospodin Tsubota uverio se da se donirana bolnička oprema svakodnevno koristi i da umnogome doprinosi ugodnijem boravku i lečenju pacijenata u ovoj ustanovi. 

Nakon obilaska Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin, na konferenciji za medije, koja je organizovana u renoviranoj bioskopskoj sali, donatorima i svim gostima zahvalila se direktorka dr Jovanka Petrović. Ona je podsetila na značaj ove ustanove, po njenom obimu i broju pacijenata koje zbrinjava, čime je svaka pomoć još značajnija.

Pacijenti su sa teritorije južnog Banata i iz cele Srbije iz oblasti kompletne zaštite mentalnog zdravlja. Rad u psihijatrijskoj ustanovi je izuzetno težak, uslovi rada složeni, a ova donacija u mnogome doprinosi i poboljšanju uslova za lečenje naših pacijenata. Još jednom u ime svih naših pacijenata i zaposlenih u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Kovin zahvaljujem prijateljskom narodu Japana, Vladi Japana, kao i Ministarstvu zdravlja, Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo na kontinuiranoj podršci u oblasti zaštite mentalnog zdravlja i u kontinuiranoj podršci naše bolnice, rekla je tom prilikom dr Petrović.

Upravo sam imao priliku da obiđem bolnicu i da se uverim da se vozilo i kreveti uspešno koriste i da se njihovom nabavkom značajno podigao nivo medicinskih usluga koje se pružaju u okviru SBPB. Drago mi je da je Vlada Japana prepoznala urgentnu potrebu za vozilom i krevetima, jer je poboljšanje pristupa zaštiti mentalnog zdravlja postalo jedno od najhitnijih pitanja za sistem zdravstvene zaštite, –rekao je obraćajući se prisutnima savetnik u Ambasadi Japana gospodin Tetsuya Tsubota, dodajući-Mentalno zdravlje je integralni deo opšteg zdravlja i pacijenti sa mentalnim bolestima zaslužuju podjednake uslove za lečenje i boravak, kao pacijenti u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Ovaj projekat je u potpunosti usklađen sa nacionalnim akcionim planom za sprovođenje programa zaštite mentalnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2019. – 2026. godine, koji sprovodi Ministarstvo zdravlja i doprineće njegovoj efikasnoj primeni. Ova donacija je druga donacija Vlade Japana opštini Kovin. U 2003. godini Vlada Japana je pomogla rekonstrukciju zgrade OŠ „Đura Jakšić“ u cilju poboljšanja uslova za obrazovanje dece u ovoj školi. Kao pravi prijatelji Vlada Japana će i ubuduće podržavati razvoj lokalnih opština u Srbiji sa fokusom na obezbeđenje osnovnih potreba stanovništva u okviru POPOS programa.

Vlada Japana je jedan od značajnijih donatora u Srbiji. Pomoć Japana koja je dodeljena u prethodnom periodu obuhvata humanitarnu, razvojnu i tehničku podršku, istakla je savetnica ministra zdravlja dr Vera Stoiljković naglašavajući da se vrednost donacija i podrške koju Vlada Japana konstantno pruža našoj zemlji ne može meriti samo novcem. Prava vrednost ove pomoći je nekada spašen život, unapređeni sistem, pristupačnije usluge kao i nemerljiv osećaj podrške i prijateljstva koje naša zemlja tradicionalno ima sa Japanom. Doktorka je napomenula da je Vlada Japana odobrila donaciju Ministarstvu zdravlja u vrednosti oko 5,8 miliona evra, a kroz projekat je 39 zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji dobilo savremenu opremu čime je unapređeno rano otkrivanje i dijagnostikovanje raka dojke. Vlada Japana samo prošle godine je kroz POPOS program obezbedila sredstva u visini od 269.455 evra dok ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva u Srbiji od 1999. godine iznosi više od 16 miliona evra, dok je samo za sektor zdravstva izdvojeno oko sedam miliona evra.

Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov podsetila je da je pokrajinska Vlada u periodu od 2016. godine u Specijalnu bolnicu za psihijatrijske bolesti Kovin uložila preko 134 miliona dinara što radi rekonstrukcije objekata, što u okviru nabavke nove opreme koja je neophodna za dijagnostikovanje bolesti. Ona se zahvalila narodu Japana i japanskoj Ambasadi u Srbiji i izrazila svoju nadu i uverenje da će i u narednim godinama japanska Vlada biti jedan pouzdan partner kako pokrajinskoj Vladi tako i Vladi Republike Srbije i da će pružati podršku u podizanju nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji, a sve u korist pacijenata.

Na kraju svečanosti direktorka bolnice dr Jovanka Petrović uručila je zahvanicu Ambasadi Japana.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments