Ceo svet u malom: Međunarodna manifestacija „Svaka ti čast, detinjstvo“ u Kovinu

14.06.2024. – U utorak 11. juna u Centru za kulturu Kovin održana je Manifestacija „Svaka ti čast, detinjstvo“ („Cinste ție, copilărie!”) koja okuplja decu iz Banata Rumunije, Mađarske i Srbije. Takmičenje u izradi likovnih radova na temu „Moj dragi Banat“ okvir je za ovaj multinacionalni skup. Tim povodom organizovan je i kulturno-umetnički program od koji je pripremila OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Desanka Maksimović“ iz Kovina. Koordinator čitave organizacije bila je profesorka rumunskog jezika Ana Albu Savić, čijom zaslugom je ova manifestacija i došla u Kovin. U prethodnoj godini učenici koji pohađaju nastavu rumunskog jezika u dve pomenute škole kod profesorke Ane, poslali su najveći broj likovnih radova, među kojima je bilo i dosta nagrađenih i time se istakli kao sjajni saradnici.


Gotovo 200 kovinske dece bilo je angažovano u pripremi priredbe i samom takmičenju. Pored niza recitatorskih i pevačkih nastupa sa koreografijom koje je profesorka Albu Savić pripremila sa svojim učenicima na rumunskom jeziku, na bini su se predstavili horovi OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Desanka Maksimović“ sa višejezičnim programom i solistkinje Barbara Miladinović i Helena Miladinović pod vođstvom nastavnice muzičke kulture Snežane Kačine, grupa učenika koja pohađa mađarski jezik u OŠ „Đura Jakšić“, čije je plesne i pevačke nastupe pripremila nastavnica mađarskog jezika Karolina Đuriš, i kombinovani hor OŠ „Đura Jakšić“ sa etno-pesmama koji predvodi profesorka razredne nastave Jelena Jovanović. Za pripremu recitovanja na nemačkom jeziku bila je zaslužna profesorka Olivera Miler Zdravković. Voditeljke programa bile su Bojana Kiferov na srpskom jeziku i Daria Andrea Čančar na rumunskom jeziku. Publika je imala prilu da čuje pesme i recitacije na brojnim jezicima, kao što su: rumunski, srpski, engleski, mađarski, ruski, nemački, slovenački, makedonski, španski, italijanski, francuski, pa čak i kineski i japanski. Tokom nastupa na platnu na bini išla je projekcija dečjih radova, a po završetku programa žiri je proglasio pobednike i dodelio im nagrade. Posluženje za sve prisutne bilo je organizovano na terasi Centra za kuluturu. Počasni gost događaja bio je konzul Ambasade Rumunije u Srbiji, gospodin Mihaj Šerban.


Organizatori manifestacije i konkursa su Okružna biblioteka „Paul Jorgović“ Karaš-Severin, Demokratski forum Nemaca okruga Karaš-Severin i Nemačko udruženje za kulturu i obrazovanje iz Rešice, kao i Novinsko-izdavačka ustanova „Libertatea“ iz Pančeva, a ovom prilikom čelnici svih ovih ustanova bili su prisutni u Kovinu.
Ova manifestacija bila je i sjajan primer saradnja škola na lokalnom nivou, budući da su u programu učestvovali učenici već pomenutih OŠ „Đura Jakšić“ i OŠ „Desanka Maksimović“, zatim Gimnazija i ekonomske škole „Branko Radičević“, kao i SSŠ „Vasa Pelagić“.
Realizaciju programa su podržali i pomogli: Opština Kovin, Turistička organizacija opštine Kovin, Centar za kulturu Kovin, Hotel i spa „Grad“ Kovin i kafe bar „Mali park“ Kovin.


Nagrađeni na konkursu su:
• Kategorija 7-8 godina:
1. mesto Viktoria Mara Šuboni, OŠ „Sveti Georgije“ Uzdin
2. mesto Radu Mihailov, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Banatsko Novo Selo
3. mesto Luka Šamanc, OŠ „3. oktobar“ Lokve
Specijalne nagrade:
Julijana Stan OŠ, „Đorđe Košbuk“ Torak; Vasilia Andrea Popi, OŠ „Đorđe Košbuk“ Torak; Sara Dragan Novi Sad i David Albu, OŠ „Đura Jakšić“ Kovin.
• Kategorija 9-10 godina:
1. Denis Pavić, OŠ „Dositej Obradović“ Barice
2. Helena Ilić, OŠ „Đura Jakšić“ Kovin
3. Andrea Filep, OŠ „Đorđe Košbuk“ Torak
Specijalne nagrade:
Sara Truja, OŠ„Đura Jakšić“ Kovin; Luka Đerfi, OŠ„Branko Radičević“ Vlajkovac; Darko Dabić, OŠ „Đura Jakšić“ Kovin i Stefani Jon, OŠ „Đorđe Košbuk“ Torak.
Ove godine oformljena je i posebna kategorija za decu uzrasta od 7 do 10 godina koja ne pohađaju nastavu rumunskog jezika i u okviru koje su nagrađeni:
Andreja Mančev, Miloš Pankalujić i Lenka Radović iz OŠ „Desanka Maksimović“ Kovin, kao i Darko Bogovac, Lana Kovačević i Ivan Vasiljević iz OŠ „Đura Jakšić“ Kovin.

M.Mihajlov Đorđevič

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments