Gastro čarolije u Deliblatu: Red kobasica, red čvaraka, red vina, red rakije, pa tambure…

Zime su, inače, poslednjih godina prilično štedljive u snežnom pokrivaču. No, ova je dozvolila da padne taman toliko snega da jedan, tako tradicionalni, banatski običaj, dobije sve elemente zimskog ambijenta. Manifestacija, u organizaciji Klastera Deliblatska peščara, imala je sreće da joj se spoji to malo snega sa seoskim dvorištem, svinjokoljem, veselim društvom, kuvanim vinom i rakijom…

Etno kompleks Deliblatska čarda vlasnika Petra Stamenovića bio je domaćin prve manifestacije Zimske gastro čarolije koja je zamišljena kao promocija banatskog svinjokolja i delikatesa koje Banaćani prave. Pored promotivnog imala je i takmičarski deo, gde su se ekipe nadmetale u pravljenju mesnate kobasice, topljenju čvaraka, kuvanju vina i kuvanju rakije. Svaki od proizvoda stručni žiri je ocenjivao, a pobedila je ekipa sa najviše bodova. Na prvoj „Zimskoj gastro čaroliji“ bile su prijavljene tri ekipe za takmičarski deo, a u žiriji su bili naš reporter Miloš Ljiljanić, Radmilo Bumber i Smiljana Popov. On je autor emisije Srbija koju volim, a ona autorka serijala Beograd za početnike.

Dvorištem Deliblatske čarde širio se dim i miris raznoraznih đakonija, koje su takmičari pravili za stručni žiri, ali i za svoju dušu, a u restoranu se tražila stolica više kako bi se zauzela mesta da se isprobaju svi proizvodi, a i da se popije vruća i uživa u muzici tamburaša.

Dok su se takmičari bavili svojim specijalitetima, mi smo istraživali šta misle o ovoj „idili“? Gotovo su bili jednoglasni u stavu da su nagrede, svakako, dobrodošle, ali da je najbitnije druženje i dobra atmosfera. A što se organizacije tiče, takmičari i brojni gosti imali su samo reči hvale za organizatora i za ambijent Deliblatske čarde.

Čekajući ocenu žirija

I dok se čekalo na kobasice i čvarke, iz komšiluk je stigla puna vangla vrućih domaćih pereca. Tek toliko da ne uhvati „vruća“ rekla je domaćica. Žiriju, pak, nije bilo lako. U tanjirima vrućih kobasica i čvaraka nijanse su odlučivale.. Treće mesto, po ocenama žirija, pripalo je ekipi Banatska trpeza iz Pančeva, drugo mesto osvojila je domaća ekipa Deliblatski bećari , a prvo mesto osvojila je ekipa Turističke organizacije opštine Novi Bečej. Nakon proglašenja pobednika takmičari i posetioci zajedno su nastavili druženje u Deliblatskoj čardi, koje je uz zvuke tamburica trajalo do duboko u noć. Za takmičare su spremljeni pehar, a uz to i zahvalnice koje su uručene i svima onima koji su pomogli i ispratili ovu manifestaciju.

I kao u onim serijalima tipa „Dođi mi na večeru“, kada je prošao oficijelni deo, Petar Stamenović, organizator manifestacije „Zimske gastro čarolije“ je mogao da odahne i kaže kako je zadovoljan načinom na koji je sve proteklo. Zadovoljan je i odzivom posetilaca, ali i takmičarskim ekipama.

Nadam se da će ova manifestacija potrajati dugo i da ćemo svi zajedno slaviti jubileje Zimskih gastro čarolija, rekao je on, a što se Etno kompleksa „Deliblatska čarda“ tiče, Stamenović je istakao da je porast broja gostiju itekako vidljiv i uvećan u 2023. godini. Za čak 400 posto, što je sada blizu 800 noćenja.

Pobednici TOO Novi Bečej
Drugoplasirani Deliblatski bećari
Trećeplasirani Banatska trpeza

Kao objekat koji je prijavljen za korišćenje vaučera za odmor u Srbiji, domaćin Čarolija nada se da će i broj noćenja dalje rasti i da će gosti prepoznati Deliblato kao mesto gde je moguć prijatan odmor.

M- Ljiljanić

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments