Humani podvig godine: Memorijalna modna revija za preminulu koleginicu. Reanimacioni sto za bebe predat klinici

Okupila nas je, ni previše, ni premalo, taman koliko je trebalo da jedno veče bude obojeno njenim bojama. Emotivno, protkano srećom i tugom u istom trenutku. Otvorila je ljudima put do svog grada i podsetila da je ljubav svuda oko nas, jer: „Čovek samo srcem dobro vidi!“ Hvala joj na tome. Ovim rečima je prošle godine zatvorila memorijalnu modnu reviju u sećanje na prerano preminulu manekenku Jelenu Trašević Ranđelović, inicijator i jedna od organizatora, naša sugrađanka Zlata Reža.

U želji da spasu živote budućih beba i sačuvaju uspomenu na poznatu manekenku Jelenu Trašević Ranđelović iz Niša, koja je prošle godine preminula od tumora pluća osam dana nakon porođaja, njeni prijatelji i porodica organizovali su memorijalno modno veče sa ciljem da se sakupi novac za kupovinu reanimacionog stola za bebe. Zlata Reža, Jelenina dugogodišnja koleginica i prijateljica, bila je inicijator ove modne revije. Njoj su se u ovoj ideji pridružili porodica pokojne Jelene i Džedajski pokret iz Niša. Pred njima je bio ni malo lak zadatak. Na samom početku organizatori su nailazili na mnoštvo prepreka, bilo je potrebno organizovati prostor u kojem će se revija održati, obezbediti smeštaj za učesnike, pronaći manekenke, pronaći kreatore koji će donirati po jednu haljinu i doneti kolekciju koju će izlagati, organizovati sponzore, obezbediti medijsku podršku. Ali kako kaže Zlata, ako radiš nešto iz srca i iz čiste ljubavi nema tih prepreka koje te mogu zaustaviti do ostvarenja cilja. Tako je i bilo.

Na ovoj memorijalnoj modnoj reviji učestvovali su modni dizajneri kako iz naše zemlje tako i iz regiona. Među njima je i naš Kovinac modni kreator Milan Zejak, a pored njega, po jednu haljinu su donirali i svoje kolekcije izlagali Boris Ćalić, Aleksandar Zabunović, Amela Radan, Adnan Hajrulahović Haad i Sanja Schneider. Posle revije usledila je aukcija haljina koje su donirane i iste večeri sakupljeno je 220.000 dinara koje su uplaćene na račun za ovu namenu. Ovoj humanitarnoj akciji priključilo se i Udruženje roditelja prevremeno rođenih beba Niš, koji su u odvojenoj humanitarnoj akciji, sakupljali novac i isti uplatili na račun za donaciju stola za reanimaciju beba. Posle modne revije zvanično je otvoren račun na Donacije.rs gde se novac mogao uplaćivati dok se ne sakupe dovoljna sredstva za kupovinu reanimacionog stola, a to je bilo oko 1.500.000 dinara. Celokupna suma sakupljena je do 31. decembra prošle godine i odmah se prešlo u realizaciju kupovine. Prema rečima naše sagovornice sto za reanimaciju beba kupljen je još u februaru ali zbog problema sa papirologijom tek posle deset meseci sto se našao na svoje odredište.

Čitava akcija prikupljanja sredstava organizovana je u saradnji sa lekarima Klinike za ginekologiju i akušerstvo univerzitetskog Kliničkog centra Srbije koji su spasili malu Kseniju. Načelnica nenatologije Prim. dr Tatjana Nikolić i dr Višnja Stamatović složile su se, da je pored ostalog, trenutno klinici najpotrebniji sto za reanimaciju beba.

Prim. dr Tatjana Nikolić, Žana Trašević, Zlata Reža i dr Višnja Stamatovič

„Reanimacioni sto služi za prihvatanje novorođenih beba, i terminskih i preterminskih. One se po rođenju stave na taj sto za prvi pregled. Još je značajniji za preterminske bebe, jer on ima grejač koji ih ugreje, omogućava merenje vitalnih parametara, reanimaciju, dodatni kiseonik ili ventilaciju, ako su im potrebni. Zbog toga su ovakvi stolovi jako bitni u našem radu“ kaže dr Višnja Stamatović.

22. decembar 2023. godine ostaće zauvek urezan u sećanja dragih ljudi koji su ovu akciju izveli do kraja. Dan ispunjen emocijama, tugom za Jelenom i srećom za sve bebe kojima će ovaj sto pomoći. Sto za reanimaciju beba Klinici za ginekologiju i akušerstvo odeljenju za neonatologiju, ispred organizatora ove humanitarne akcije, predala je Zlata Reža. Pored Zlate ovom događaju prisustvovala je i sestra pokojne Jelene, Žana Trašević i predstavnik Džedajskog pokreta iz Niša Miloš Antić.

Na naslovnoj fotografiji: Milica Branković PR projekta, Žana Trašević, Zlata Reža, Miloš Antić i Aleksandra Zabunović kreator

M.Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments