Kad škola nije samo ex cathedra: TAIN, hleb života u nastavi na času istorije

Tain hleb koji je po starom receptu umesila profesorka Živka Černoh

16.05.2024. – Da li ste nekada čuli za tain? Tain je specifičan ražani hleb namenjen da srpskoj vojsci osigura vitalnost i mnogo energije u bitkama tokom Balkanskih ratova i Velikog rata. Ovaj hleb bio je obavezan u torbi kao zaštitnik života, i predstavljao je spas za svakog srpskog vojnika– ovu priču ispričala je svojim učenicima profesorka istorije Živka Černoh.

Pripremajući nastavnu jedinicu u kojoj su obrađivani Balkanski i I Svetski rat, profesorka je umesila tain hleb, po starom receptu, beskvasno, i uz to poslužila stari sir koji, kao i hleb, može dugo da traje. Danas se generalno svi pozivaju na te junake s početka dvadesetog veka, ali kako je mukotrpan bio njihov put u odbrani slobode i kakva snalažljivost jednog naroda da preživi u oskudnim i surovim vremenima, nema dovoljno svesti, jer mladi nemaju to iskustvo. Na času na kome su jeli hleb za ratnike, učenici Gimnazije i srednje stručne škole „Branko Radičević“ iz Kovina u ukusima su zapamtili gradivo i poruku lekcije koju su odslušali.

O tain hlebu na web stranici škole „Branko Radičević“ profesorka Živka Černoh ispričala je čitavu priču koju je vredno pročitati:

„Tain je tradicionalni hleb napravljen od specifične mešavine raženog i belog brašna, koja je mogla da traje dugo. Ova specifična mešavina brašna davala je snagu i gipkost srpskim vojnicima u borbi, a mešana je ne sa starim, očvrslim kvascem, već sa kvasnim testom.

Ime hleba tain je turskog porekla i znači sledovanje. Svakom srpskom vojniku dnevno je sledovala vekna hleba od 800 grama.

O tome koliko je ovaj hleb bio svetinja za srpskog vojnika svedoči i činjenica da je obavezni deo uniforme bila i torbica za hleb. Tain je bio jedini način da srpski vojnik tokom rata preživi sve nedaće i oskudice u ishrani.

Proizvodnja taina počela je odmah posle srpsko-turskih ratova. Zbog svog specifičnog sastava ovaj hleb je bio hranljiv sastojak dnevnog obroka svakog vojnika.

„Sledovanje od 800 grama bilo je predviđeno da vojniku obezbedi dovoljnu energetsku vrednost, kako bi mogao da izvršava osnovne borbene zadatke.“Sledovanje od 800 grama bilo je predviđeno da vojniku obezbedi dovoljnu energetsku vrednost, kako bi mogao da izvršava osnovne borbene zadatke.

Vojnici su najčešće jeli samo tain. Kada su za to postojale mogućnosti tain se kombinovao sa slanim sirom, pasuljem, lukom ili paprikama. Slani sir trebalo je da zadovolji potrebe za belančevinama koje doprinose pokretljivosti, dok su pasulj, luk i paprika pored belančevina zadovoljavali i potrebe za vitaminima.

Priredila V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gordana
Gordana
4 days ago

Bravo za profesorku