Kovinsko pozorište zavrtelo točak i vratilo se komediji. U martu premijera „Bube u uhu“?

Amatersko pozorište Kovin je upravo napunilo 71 godinu životu. Nažalost , uprava i članovi ansambla nisu uspeli da sedam decenija postojanja kovinskog pozorišnog amaterizma obeleže onako kako su želeli, ali su se zato uhvatili u koštac sa vrlo zahtevnim komadom: komedijom koja je u svojoj suštini drama, a uz sve to još i najigranija predstava na jugoslovenskoj i sprskoj pozorišnoj sceni: Buba u uhu, Žorža Fejdoa.

Jeste bilo smelo zato što je zahtevno. Ljudi misle kad se radi komedija to je nešto lako, razigrano, ali ni izbliza nije tako,– kaže pozorišni reditelj i reditelj ove predstave Jovan Grujić. –Ideja nam je bila da radimo nešto veselo, nešto što će ljude da nasmeje i udalji od svakodnevice. Dosta toga što smo radili poslednjih godina bila su neka dramska dela, koja su postavljala neka teška pitanja. Odlučili smo da malo zaokrenemo stvar, da se vratimo na početak kada sam ja počeo da radim sa pozorištem u Kovinu. Ideja je bila da to bude Šekspir, ali sam shvatio da ne mogu da napravim podelu.

Tako je u većanju izbor pao na vodvilj „Buba u uhu“, koja u Srbiji ima status kulta.

Videćemo kako će biti?!- kaže Jovan, delujući prilično smireno i opušteno na jednoj od proba na kojoj smo zatekli samo deo ansambla. Iako se termin premijere pomerio iz opravdanih razloga i serijskih zimskih prehlada, ansambl strpljivo radi, želeći da na scenu iznese još jednu profesionalnu predstavu. Jovan vraća glumce, često i sam odglumi scenu, a glumci ne protestuju. Isto tako strpljivo i poslušno pokušavaju da odgovore rediteljskom očekivanju.

Iako je ansambl amterskog pozorišta ponovo veoma brojan, ima povratnika, glumaca sa iskustvom, onih koji su kod Jovana prošli glumačku školu, ali sve jedno, nije bilo lako napraviti podelu uloga, kaže Grujić:

Nekome je zapao zalogaj, nekome zalogajčić, videćemo kako će se ko s tim izboriti. Ono što je moj princip je da u svakoj predstavi svakom glumcu dam prostor. Da svi budu uključeni. Važno mi je da se održe na okupu. Do 2014/15. bio je to veoma brojan i uspešan ansambl. Nizali su se uspesi. Onda se desio jedan rascep, pad, pa povratak i sada se konačno čini da opet imamo veoma dobru ekipu. Nadam se da će najkasnije početkom marta biti premijera, možda i pre, ali nemojte me držati za reč.

Posle „vatrenog krštenja“ na daskama u pozorištu, u prethodnoj predstavi, reditelj Jovan Grujić je još jednom „bacio u vatru“ Uroša Stojanovića, poverivši mu glavnu ulogu, ulogu Viktora Emanuela, koga je igrao Nikola Simić.

Uroš se apsolutno slaže da je predstava zahtevna iako mu je u početku izgledalo da će biti lako.

Nije ni malo lako i dosta se natežemo, ali reditelj je tu da kaže kako nam ide.

Za sada nema tremu, nema ni teret te neke kultnosti i lika koga tumači, jer, kako kaže, to su profesionalci, koji kad glume to deluje kao da pevaju, sve je brzo, dinamično, lako. Oni će predstavu i likove doneti na svoj način, onako kako ih reditelj bude kroz nju vodio.

– Jovan nas tera da budemo bolji profesionalci od profesionalaca, a nešto se i desilo od te 1972. od kad je snimak „Bube“ na youtube, što nama može ići u prilog, veruje kovinski Viktor Emanuel.

U tekstu u kome smo tek najavili da se sprema Buba u uhu, najavljeno je i ko su glumci koje ćemo videti na sceni: Amatersko pozorište Kovin: Čeka nas premijera „Bube u uhu“ i proslava 70-tog rođendana – Kovinskeinfo.rs

Spremite osmehe i ruke za aplauz, jer stiže nadraža buba u Srbiji na scenu kovinskog pozorišta.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments