Lista Rumunske partije definitivno ne ide na glasački listić. Viši sud presudio protiv svoje presude

27.05.2024. – Viši sud u Smederevu danas je odbio žalbu Rumunske partije iz Kovina, koju zastupa Ilija Šogor Miša, a povodom nedavno donete odluke Izborne komisije opštine Kovin da i pored presude Višeg suda u Smederevu, prihvati obrazloženje o spornom terminu „opštepoznati“ član. Sud je po žalbi podnetoj 24. maja utvrdio da je žalba neosnovana i da ova lista ne može biti stavljena na glasački listić.

U žalbi sudskom veću od 24.05.2024. godin, Rumunska partija iznosi podatke da je Komisija postupila suprotno presudi Višeg suda kada je dato objašnjenje za termin „opštepoznati član“, a da je potom na ponovnom razmatranju OIK dobio potvrdu od OOSNS da je dr Viktorija Žikić Mihaj opštepoznati i aktivni član SNS-a, uz navođenje podataka koji uopšte nisu tačni. Ona nikada nije bila ni u jednom partijskom organu, niti je istupala kao članica SNS-a, niti je na bilo koji način bilo jasno da je član stranke, osim što je u bračnoj vezi sa nekadašnjim poverenikom i predsednikom OO stranke. Potvrdu o njenoj aktivnosti dostavio je OOSNS, a kako se u žalbi Rumunske partije navodi, bez vidljivog podatka kada je i gde zaveden taj dopis, bez overenih potpisa potpisnika tih tvrdnji, bez ijednog pravno valjanog elementa na osnovu koga bi se sa sigurnošću moglo tvrditi da su navodi istiniti. Takođe, u žalbi Rumunska partija navodi da po statutu SNS, članu koji se sam kandiduje na izborima ili se kandiduje kao član neke druge stranke ili grupacije, automatski prestaje članstvo u SNS.

Sud navodi da nije izjavljen prigovor po prvobitnoj odluci što uopšte nije osporavano u prvobitnoj presudi

No, Sud se nije obazirao na ove tvrdnje ovoga puta, nije razmatrao pravnu isrpavnost pisma koje je OIK dobio od OOSNS, već je prihvatio kao činjenično i tačno, te je doneo odluku da se Rumunska partija ne može prihvatiti kao partija nacionalne manjine i da kao takva ne može svrstati na glasački listić. Čak su optuženi i da su svesno hteli da izigraju zakon. Sudom je predsedavala ista sudijinica, Dragica Kovačević.

Da podsetimo, stranke nacionalnih manjina u opštini naše veličine treba da obezbede 150 potpisa podrške i njihova je kvota za ulazak u skupštinu jedan odsto. Da su imali 300 validnih potpisa mogli su da učestvuju na izborima kao svaka druga politička grupacija, rekla nam je još posle prvog odbijanja liste, predsednica OIK Tatjana Radenković Jakšić.

Ne možemo da se ne zapitamo zašto je OOSNS toliko stalo i toliko insistira na jednom članu kad ima više od 5000 članova u opštinskom odboru? A s druge strane opet, zašto toliko grčevito protivljenje da se ne dozvoli izborna utakmica jednoj manjinskoj partiji koja do sada nikada nije bila u odborničkim klupama? Podsetimo, opština Kovin ima službeno ravnopravno trojezičnu dokumentaciju, na srpskom, mađarskom i rumunskom. Iako će listići i ovoga puta biti odštampani i na rumunskom jeziku, članovi rumunske zajednice zapamtiće ove izbore po tome da im je žestoko osporavano i uskraćeno Ustavno pravo.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments