Lokalni plan zapošljavanja jeftiniji od vozića. Kovinu nedostaju mladi obrazovani ljudi

Sa 42. sednice SO Kovin

30.04. 2024. – U 2023. godini realizovane su četiri mere u oblasti zapošljavanja u opštini Kovin, koje su opštinu koštale 6,5 miliona dinara ( kao jedan turistički vozić – prim. K.I.), dok je Ministarstvo za rad i zapošljavanje, dalo još toliko da se realizuje program zapošljavanja kroz javne radove, stručnu praksu, subvencije za samozapošljavanje i zapošljavanje nezaposlenih lica.

Opština Kovin ima 343 aktivna privredna društva i oko 1100 preduzetničkih radnji. Prošle godine novoosnovano je osam društava, a odjavljeno 14. U istoj godini otvoreno je 87 preduzetničkih radnji, a zatvoreno upola manje.

Većina javnih radova obavlja se u Komunalcu

Trend otvaranja i registrovanja novih delatnosti je u konstantnom porastu, iako je broj aktivnih preduzeća i radnji manji od republičkog proseka, kažu analize stručne službe koja je pripremila materijal o Lokalnom akcionom planu zapošljavanja u periodu od 2024-2026. godine, a koji je na svojoj 42. sednici usvojila Skupština opštine.

Prema statističkim podacima o broju zaposlenih, u Kovinu je registrovano oko 8800 lica koja su prijavljena da rade negde. U odnosu na 2021. godinu, broj zaposlenih je 2022. godine povećan za oko 150 lica ( ali treba reći da u tu statistiku ulaze i lica koja iz inostranstva dolaze da rade u preduzećima kovinske opštine, a kojih je sigurno toliko, prim. -K.I.)

Kovin ima višak menadžera, poljoprivrednih i turističkih tehničara, frizera, cvećara, vaspitača.

Zato sa druge strane nedostaju: doktori medicine, učitelji, nastavnici predmetnih nastava iz hemije, informatike, biologije i fizike. Zatim, nema dovoljno diplomiranih mašinskih inženjera, arhitekata, građevinskih inženjera, zavarivača, mašinskih tehničara i računovođa sa iskustvom.

Od oko 1700 nezaposlenih jednu polovinu čine lica bez osnovnog ili samo sa osnovnim obrazovanjem, 40 odsto su lica sa III i IV stepenom stručnosti, a svega desetak odsto visoko obrazovani.

U program stručne prakse preko NSZ u opštini Kovin u 2024. godini biće uključeno osam lica, u oblasti zdravstva, socijalne politike, obrazovanja i sudske prakse. U program samozapošljavanja 20 lica, a subvencije za zapošljavanje dobiće poslodavci za ukupno devet nezaposlenih lica, koje će morati da drže u radnom odnosu 12 meseci. Putem javnih radova, mahom na održavanju infrastrukture i u zaštiti životne sredine ( košenje, čišćenje i sl- prim K.I.) biće zaposleno deset lica u ovoj godini.

Za ove mere opština će iz svog budžeta izdvojiti oko 6,7 miliona dinara, a nešto manje od pet miliona izdvojiće opet Ministarstvo za rad i zapošljavanje.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments