Manje od 600 maloletnih u opštini Kovin. Neko greši, popis ili birački spisak?

Iako još nezvanično, do 14. decembra dok se ne zaključe birački spiskovi, sasvim je izvesno da u odnosu na popis iz 2022. godine, kovinska opština je jako stara. Čak su i deca u osnovnim i srednjim školama, stara, i u vrtićima i u pelenama…

Po popisu opština ima 28.141 stanovnika, od 0 do 90+. Po biračkom spisku u opštini Kovin pravo glasa ima 27.578 punoletnih lica, to je razlika od 563 lica. U osnovnoj školi je ove godine oko 2100 učenika, u vrtićima i predškolskoj oko 500 dece, gde su deca koja nisu obuhvaćena organizovanim boravkom, već su kod kuće? I gde su srednjoškolci od prvog do trećeg koji još nisu punoletni?

Zabunu prave iseljena lica

Zabunu prave iseljena lica

Iako su podaci tačni, objašnjenje za ovu situaciju stiglo nam je iz opštinske uprave. Naime, u biračkim spiskovima su i lica koja ne žive više na teritoriji svoje biračke jedinice, oni koji su otišli u inostranstvo ili se iselili u druge gradove. Kako ne postoji mogućnost po trenutno važećem zakonu o izborima i biračkim spiskovima da se oni brišu iz evidencija, dobijamo to što dobijamo. U nekim sredinama gde je mnogo više iseljenih ima čak i duplo veći broj birača od broja stanovnika.

Nekome podaci nisu dobri: popisnoj listi ili biračkom spisku?

Na prošlim izborima bilo je preko 28.000 birača sa pravom glasa, tada su podaci o popisu već bili prilično stari, ali je činjenica da je u deset godina opština izgubila nekoliko hiljada stanovnika. S obzirom da su sada podaci prilično sveži, pa čak i da se uzme u obzir činjenica da se više umire nego rađa, ovde u ovoj matematici nešto nije u redu?!

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments