Muzička čarolija u Deliblatskoj peščari. Tri dečija orkestra ostavili su publiku bez daha

Naslovna fotografija, video, Sandra Gobeljić

21.06.2024. – U predivnom ambijentu šume i peščare, u SRN „Čardak“ u Deliblatskoj peščari, sinoć je priređen nesvakidašnji događaj. „Šumska čarolija“ koju si izveli mali mađioničari muzike i muzičkih instrumenata, OŠ „Sava Maksimović“ iz Mramorka, OŠ „Paja Marganović“ iz Deliblata i simfonisjki orkestar OMŠ „Davorin Jenko“ iz Beograda. Orkestrima su dirigovali profesori muzike Violeta Pomar i Nenad Petković.

Perfekcija zvuka, uigranost, sinhrono sviranje, ozbiljnost, zadivili su sve prisutne u prepunoj sali, ali i pokazali da pojam mali muzičari može da se odnosi samo na starosnu dob. Ova mlada deca su veliki umetnici i to neki od njih već i pokazuju na svom putu muzičkog obrazovanja.

Fotografije L.Mikić

Koncert je počeo arijom iz operete Orfej u podzemlju, posle čega je profesorka i dirigent Violeta Pomar pozdravila publiku u jedinstvenoj priči koja je pre svega zbog dece, njihove radosti što nastupaju i što ih mogu čuti oni koji su im najvažnija publika. Kako je i u najavi koncerta rekla profesorka, takmičenja dođu i prođu, nagrade su važne, ali se to skloni i zaboravi. Deci je važno da sviraju. „Muzičke teme iz kultnih filmova koje su radile ozbiljne produkcije, ovi mališani sa Orfovim instrumentarijumom i dečijim simfonijskim orkestrom, svirali su maestralno“, – napisala je iz pozicije gledaoca Larisa Mikić.

Orkestar OMŠ „D. Jenko“ predstavio se kompozicijom koju je napisao njihov profesor i dirigent Nenad Petković, a koja ima naslov blisko povezan sa nazivom koncerta „Čudesno putovanje kroz šumsku čaroliju“.

Koncert je imao humanitarni karakter. Deo sredstava namenjen je pomoći mramoračkoj porodici, a deo za pomoć nastavnicima iznenada obolelim od ozbiljnih bolesti.

Priredile Kovinske info

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments