Naši u belom svetu: Srpski festival u dalekom Kalgariju

26.05.2024. – Tradicionalni Serbian fest ( Srspki festival) održava se godinama za redom u organizaciji srpske zajednice u gradu Kalgariju, u Kanadi. Oko 600 porodica koliko ih ima evidentirano u srpskom pravoslavnom hramu Sveti Simeon Mirotočivi u olimpijskom Kalgariju, sva svoja nacionalna dešavanja, negovanje kulture i jezika, započinju i završavaju upravo oko hrama čiju su izgradnju i sami pomogli.

Ove godine festival se održava 25. i 26. maja. a program je celodnevni. Okosnicu programa čini folkorno društvo „Frula“ iz grada domaćina, koje ima nekoliko uzrasnih sekcija. U goste doazi i srpski folklor iz Edmontona, kao i gostiuseljenici iz drugih slovenskih zemalja, prezentujući svoju kulturu i tradiciju.

Na srspkim danima obavezni su ćevapčići, grilovano meso, poslastice po receptima iz domovine i kolorit koji se stapa sa brojnim uticajima i narodima u najmnogoljudnijem gradu u provinciji Alberta.

Kao i svuda u Kanadi festival se organizuje uz pomoć brojnih volontera, a volonterizam se u ovoj zemlji neguje kao izuzetno časno i poštovanja vredno učešće u svim organizacijama i događajima.

Serbian fest je dan kada se srpski jezik čuje na prostranoj parceli ispred hrama Svetog Simeona i kada se srpska kola i pesme ore na ozvučenjima. To je dan kada s ponosom pominnješ svoje korene, sećaš se detinjstva, svoje domovine, u zemlji koja te je prihvatila i pružila ti šansu. Na Serbian fest kao i na festivale drugih nacionalnih zajednica dolaze i drugi useljenici iz bivše Jugoslavije, jer tamo daleko dele istu sudbinu.

Pre 11 godina iz Kovina su u Kalgari otišle četiri porodice, od kojih su tri i dalje tamo, a jedna je u susednoj provinciji Vinipeg. Ima Kovinaca i u Edmontonu, Vankuveru, ali svakako najviše na istočnoj obali u Torontu. Gde god bili okupljaju se oko svoje zajednice koja je aktivna u svakom od ovih gradova i nastoje da očuvaju veru, tradiciju, jezik, kulturu i da je podele sa multietničkom Kanadom.

V.Ž.

Slike i ilustracije FB stranice Serbian fest Calgary

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments