O zaštiti novinarske profesije i posledicama nasilnih napada na novinare, sutra u Pančevu na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara

Pančevački novinari biće sutra, u utorak, 19. septembra u 11:00 časova u Medijskom skloništu u Pančevu (Zmaj Jovina 19a) domaćini sastanka Stalne radne grupe za bezbednost novinara.

„Sastanku će prisustvovati i predstavnici iz policije i tužilaštva, kao i medijski radnici iz lokalne sredine koji su doživeli pretnje i nasilje usled obavljanj novinarskog posla.

Prvi ovakav događaj uspešno je održan početkom aprila u Nišu, uz prisustvo članova SRG iz medijskih i novinarskih udruženja, predstavnika OEBS-a, zvaničnika niškog Apelacionog, Višeg i Osnovnog javnog tužilaštva i kriminalističke policije. Prisutni su razmenili informacije o otvorenim slučajevima i primerima saradnje SRG i institucija, a novinari/ke sa lokala detaljno su govorili o pretnjama i napadima sa kojima su se susretali tokom i usled obavljanja svog posla. Drugi uspešan skup održan je krajem maja u Novom Sadu.

Otvorena komunikacija uspostavljena kroz rad SRG na nacionalnom nivou važna je kako bi tužilaštva, policija i drugi bitni akteri u potpunosti razumeli važnost novinarske profesije i njene uloge u zaštiti javnog interesa, kao i posledice nasilnih napada na medijske radnike. Brzina reagovanja relevantnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara koji su prijavili napade, jasan je pokazatelj uspeha koji će biti zaokružen odgovarajućom koordinacijom na lokalnom nivou. Zato će ANEM organizovati sastanke SRG i treninge za novinare/ke u mnogim gradovima Srbije tokom narednih godinu i po dana, u okviru projekta „Sistem prevencije i zaštite novinara“, podržanog od strane Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva informisanja i telekomunikacija“- stoji u pozivu koji su Kovinske info dobile za prisustvo ovom sastanku.

Na sastanku su kao izlagači najavljeni Veran Matić, predsednik Asocijacije nezavisnih elektronsih medija, Nenad Živković vlasnik portala Pančevo si ti i predstavnici policije i tužilaštva.

U okviru ovog projekta ANEM planira da u Pančevu uskoro organizuje treninge „Bezbednost novinara na rizičnim javnim događajima“.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments