Obeleženo 25 godina od osnivanja Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Kovin

U velikoj sali Crvenog krsta Kovin održana je 26. skupština Aktiva mladih Crvenog krsta Kovin i obeležena je dvadesetpetogodišnjica od osnivanja Omladinske terenske jedinice. Tom prilikom, članovima i brojnim gostima, dobrodošlicu je poželela predsednica Aktiva mladih Crvenog krsta, Maja Lalević.

Vikica Fara, sekretar Crvenog krsta Kovin

Kao što priliči na ovakvim skupovima uvodnu reč imali su predsednik Crvenog krsta Kovin dr Sveto Vukadinović i sekretar Crvenog krsta Kovin Velinka Fara. Gospođa Fara je posebno bila emotivna ove večeri jer su, kako je rekla, pored nje odrastale generacije i generacije dobrih, plemenitih i humanih ljudi. Neki od njih su svoje karijere nastavili u ovoj organizaciji, neki su krenuli drugim putem, ali se rado vraćaju, a neki su baš zbog ove organizacije dobili stipendije i sada su uspešni ljudi u svetu. Pomenula je i sve uspehe omladinske terenske jedinice koji su ostvareni u proteklih 25 godina kao i sva zajednička letovanja, radionice i pokazne vežbe. Naročito je ponosna na to što su uspeli da kroz organizaciju Crvenog krsta i kroz humanitarni rad u deci razviju one najbolje ljudske osobine i što su svi do dana-današnjeg ostali takvi, plemeniti i humani. U kratkom obraćanju, predsednik Crvenog krsta Kovin dr Sveto Vukadinović pozdravio je one bivše, sadašnje, ali i buduće članove, poželeo je domaćinima uspešan rad i izrazio zadovoljstvo što ispred sebe vidi raskoš od ljudi, što bi svaka organizacija poželela da ima.

U atmosferi punoj emocija, evocirale su se uspomene na neke bezbrižnije dane kada su kao deca pristupili ovoj organizaciji, sada već uspešni i ostvareni ljudi. Tako se prisetio svojih početaka Aleksandar Pantelić, stručni saradnik za organizaciju i razvoj Crvenog krsta Srbije, koji je baš ovde napravio svoje prve korake i bio učesnik prve skupštine Aktiva mladih. On je ispred Crvenog krsta Srbije pozdravio sve prisutne istakavši da je Crveni krst Kovin organizacija za primer i da se ponose što imaju takvu organizaciju u svom sastavu. Iskoristio je priliku da se zahvali stručnoj službi Crvenog krsta Kovin a posebno sekretaru Vikici Fara, pošto kako kaže, zna koliko voli i ulaže u rad sa mladima, jer je i on to osetio na svojoj koži i dan danas oseća kao njen mlađi kolega koji ima priliku da i dalje uči od nje i pričinjava mu zadovoljstvo što može da radi sa jednom takvom osobom.

U zvaničnom delu skupštine Aktiva omladine Crvenog krsta Kovin predstavljen je Izveštaj o radu za prošlu godinu. U toku prethodne godine počelo je da volontira 19 mladih aktivista, koji su organizovani kao Omladinska terenska jedinica „Duga“ i Klub za mlade Crvenog krsta Kovin. Tokom nedelje Crvenog krsta volonteri ove organizacije realizovali su 26 aktivnosti iz programa CK, putem kojih su obuhvaćene 922 osobe. U okviru Prve pomoći, programa kojim se bavi najveći broj volontera, tokom 2023. godine realizovane su obuke iz ove oblasti i na taj način je obuhvaćeno 269 osoba. Ekipe prve pomoći Crvenog krsta angažovane su na direktnom pružanju prve pomoći građanima na javnim manifestacijama. Tokom prošle godine ekipe prve pomoći bile su angažovane na 11 manifestacija i događaja. U realizaciji akcija dobrovoljnog davanja krvi, Crveni krst Kovin je u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizovao 22 akcije dobrovoljnog davanja krvi gde je prikupljeno 424 jedinice krvi. Organizovano je i 23 radionice i predavanja iz Programa prevencije trgovine ljudima u osnovnim i srednjim školama i time obuhvaćeno 318 učenika. U izveštaju se pominju i ostali programi u kojima su učestvovali članovi CK a to su program pripreme za delovanje u nesrećama, promocija zdravih stilova života i prevencija bolesti zavisnosti, bezbednost dece u saobraćaju, širenje znanja o m međunarodnom humanitarnom pravu i principima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. A na samom isteku prošle godine Crveni krst Kovin je tradicionalno, kao i prethodnih godina, održao akciju „Jedan paketić puno ljubavi“ koja je realizovana za decu korisnika Narodne kuhinje i za decu naseljenog mesta Skorenovac u kojoj je obradovano 313 mališana.

Dvadesetšestoj skupštini Aktiva mladih Crvenog krsta Kovin prisustvovale su delegacije iz Kragujevca, Požarevca, Smedereva, Pančeva, Kačareva, Kotor Varoši i putem video linka delegacija iz Kavadaraca. Za sve goste i članove priređena je svečana večera i uz prijatnu atmosferu i muziku nastavljeno je druženje.

M. LJ.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments