OIK može da proglasi odborničke liste. Da li će na čelo opštine doći novo lice?

26. 06. 2024. – Poznato je kada će biti održane konstitutivne sednice lokalnih skupština u opštinama u južnom Banatu u kojima su 02. juna sprovedeni skupštinski izbori. U prvoj dekadi jula svoju novu vlast dobiće Pančevo, Kovačica, Opovo, Vršac, samo je za Kovin još neizvesno.

Naime, Opštinska izborna komisija do ovog trenutka još nije proglasila odborničku listu sa 35 imena za Skupštinu opštine Kovin, zato što je lista Pokreni sa za Kovin-Srđan Vukša, uputila tri puta zahteve za uvid u izborni materijal. Tri puta su odbijeni, dva puta su se žalili Višem sudu u Smederevu i oba puta sud je odluku OIK poništio i proglasio nezakonitom. Ali kako je, izgleda, komisija jača od suda, i posle druge sudske presude OIK je odbila da omogući uvid u izborni materijal na tri izborne jedinice za koje je zahtev podnet.

Sednica SO sa koje je opozicija izašla 2019. godine i vraća se tek posle pet godina u ovu salu, pitanje je samo kada?

Lista Pokreni se za Kovin smatra da je došlo do zloupotrebe i da je iskazani broj izašlih na ova tri mesta mnogo veći od stvarnog broja, što bi u ukupnoj raspodeli mandata donelo eventualno još jedno odborničko mesto koalicija oko Srđana Vukše. No, kako su nam rekli, ovo će biti kraj rasprave sa OIK, a dalje slede, krivične prijave protiv članova OIK koji nisu ispoštovali odluku Višeg suda. To praktično znači da su se stekli uslovi da OIK konačno proglasi odborničku listu i da se započne sa organizacijom konstitutivne sednice i u Kovinu.

U međuvremenu, javnost kalkuliše i špekuliše oko toga šta će biti i ko će od 24 odbornika SNS biti predsednik opštine, a ko predsednik Skupštine? Tako je u javnosti isplivalo ime Srđana Stojanovića, 17. na listi Aleksandar Vučić-Kovin sutra, viši radni terapeut iz Bavaništa, koga gotovo niko i ne poznaje, ali ga mnogi vide na čelnoj opštinskoj poziciji.

Meštani Bavaništa, kod kojih smo se raspitivali o Srđanu kao mogućem kandidatu za predsednika opštine, kažu da poznaju dobro njegovu porodicu i da su to fini i vredni ljudi, porodica je radna i poštena. Nikada se za njih nije čulo da su imali bilo kakve probleme sa drugim meštanima, a ni sa zakonom što je najbitnije. I drugi sa kojima smo razgovarali što se tiče Srđanove porodice imaju samo reči hvale. Za njega kažu da je komunikativan, jako fin, nije kompromitovan i mnogo ljudi u Bavaništu ga ceni. Oženjen je i otac je maloletnog deteta.

S obzirom na izuzetno lošu atmosferu koju je u dva mandata Sanja Petrović stvorila vodeći opštinu, na podele po stranačkoj pripadnosti, netrpeljivost, prozivke, nekomuniciranje, možda je zaista momenat da jedna osoba poput pomenutog Stojanovića dođe na čelo opštine i spusti tenzije. Tim pre što je on bio ljubazan da nam gotovo odmah odgovori na pitanje da li je tačno da je mogući kandidat? Srđan je zaista u vrlo uljudnom tonu rekao da je neozbiljno s tim informacijama kalkulisati, jer će se činjenice znati tek na konstitutivnoj sednici.

Zahvaljujemo se Srđanu Stojanoviću i nadamo se da će on ili neko poput njega vratiti u praksu slobodnu komunikaciju između vlasti i javnosti, što je zaista neophodno kako bi se uspostavio jedan normalan dijalog.

Redakcija Kovinske info

Podeli vest:
3.3 3 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments